Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайландската принцеса Уболратана няма да е кандидат за премиер

Принцеса Уболратана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайландската принцеса Уболратана официално бе дисквалифицирана от надпреварата за премиер на кралството, обяви избирателната комисия на страната, цитирана от АФП. По-голямата страна на краля бе издигната за кандидат от партия, свързана с бившия премиер Таксин Шинаватра. Инициативата бе веднага разкритикувана от крал Маха Ваджиралонгкорн, който настоя, че това е „неуместно и противоконституционно“.

В петък бе съобщено, че 67-годишната принцеса Уболратана е кандидат за поста министър-председател след изборите, които ще се проведат на 24 март, на партията „Тай Ракса Чарт“. Тя е близка до клана на бившия премиер Таксин Шинаватра и противник на военната хунта, която управлява страната през последните години. Веднага след това нейният ръководител - бившият генерал и настоящ премиер Прают Чан-оча, обяви, че също ще бъде кандидат за премиер.

Уболратана е дългогодишна приятелка на семейството на Таксин Шинаватра, чиято дъщеря Инглук също бе министър-председател от 2011 до преврата на хунтата през май 2014 г.

Парламентарните избори в Тайланд се смятат за първи шанс страната да се върне към демокрацията след 5-годишно управление на военна хунта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна