Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб растеж на британската икономика в края на 2018 година въпреки изненадващ спад на БВП през декември

Икономиката на Великобритания продължи да се забавя през последното тримесечие с оглед на рязко намаляване на бизнес инвестициите и на автомобилното производство в резултат на силните притеснения относно процеса на Брекзит, като в рамките на цялата 2018-а отбеляза най-слаб растеж от шест години насам, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS.

В същото време БВП само в рамките на декември се сви изненадващо с цели 0,4% спрямо ноември, когато нарасна с 0,2%, отбелязвайки по този начин най-солиден спад от март 2016-а година насам.

Въпреки слабите декемврийски данни обаче брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство все пак се повиши през четвъртото тримесечие на 2018-а година с 0,2%, но след експанзия с 0,6% през предходното тримесечие, като на годишна база икономическият растеж се забави от 1,5% през периода юли - септември до 1,3% през периода октомври - декември, отбелязва най-слаба експанзия от второто тримесечие на 2002-а година.

"Забавянето на растежа на БВП през последното тримесечие се дължи до голяма степен на сериозно понижение на производството на автомобили и на стомана, както и на влошаване на строителството", отбеляза Роб Кент-Смит от ONS. Автомобилното производство се сви през последните три месеца с цели 4,9%, отбелязвайки най-солиден спад от началото на 2009-а година и влошавайки цялото промишлено производство с 0,9 на сто. Само в рамките на декември промишленото производство се понижи с 0,7%, влошавайки се за шести пореден месец - най-продължителен спад от шестте месеца до февруари 2009-а година.

Общото индустриално производство пък се понижи през декември с 0,5% спрямо ноември, когато се сви с 0,3% и отбеляза спад с 1,1% през четвъртото тримесечие след повишение с 0,6% през предходните три месеца. По този начин производството отне 0,15 процентни пункта от растежа на британската икономика в края на 2018-а година.

Бизнес инвестициите пък се свиха за четвърто поредно тримесечие, което също се отрази негативно на икономическия растеж. Инвестициите спаднаха с 1,4% на тримесечна и с цели 3,7% на годишна база, отбелязвайки най-силен спад от началото на 2010-а година и отнемайки 0,13 процентни пункта от растежа на британската икономика. Разходите на домакинствата обаче нараснаха за второ поредно тримесечие с 0,4%, добавяйки 0,27 процентни пункта към икономическия растеж на Острова.

Нетната търговия пък отне 0,12 процентни пункта от растежа през последното тримесечие, тъй като износът се повиши с 0,9%, но при ръст на вноса с 1,3%, което доведе до разширяване на търговски дефицит през отчетния период до 10,355 млрд. паунда от 9,503 млрд. паунда през третото тримесечие.

Секторът на услугите обаче нарасна през последното тримесечие с 0,4% след повишение с 0,5% през периода юли - септември, добавяйки 0,35 процентни пункта към растежа на британската икономика, докато строителството се сви с 0,3%, отнемайки 0,02 процентни пункта от БВП на Острова. Само в рамките на декември британското строителство се сви с цели 2,8%, отбелязвайки най-солиден спад от юни 2012-а година.

За цялата 2018-а година растежът на БВП на Обединеното кралство се забави рязко до 1,4% от 1,8% през 2017-а, като това е най-слабата икономическа експанзия от 2012-а година насам. За това влошаването на растежа влияние оказа слабият износ, който пострада от глобалната икономическа слабост, както и все по-засилващите се потребителски и бизнес притеснения относно липсата на конкретен план за процеса на Брекзит - за условията, при които Великобритания ще напусне ЕС на 29-и март тази година. През последното тримесечие се увеличиха и опасенията, свързани с отслабването на редица водещи икономики в резултат на търговското напрежение между САЩ и Китай.

По-малко от седем седмици преди Брекзит да бъде факт, премиерът на страната Тереза Мей все още не успява да обеди британския парламент да одобри договорения с Брюксел план за развода с ЕС.

Британската лира реагира негативно на слабите данни, понижавайки се с 0,3% към 4-дневно дъно от 1,2938 щатски долара с нов поглед към двуседмичното дъно около 1,2996 нивото, достигнато по време на търговията на 7-и февруари. В същото време еврото поскъпна към 4-дневен връх от 0,8773 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна