Eмисия новини
от 13.00 часа

Георги Неделчев: Напрежението между Италия и Франция е заради вътрешни проблеми

Георги Неделчев
Снимка: БГНЕС

Решаването на вътрешнополитически проблеми води до напрежението между Италия и Франция. Това коментира пред БНР съпредседателят на Българския съюз за директна демокрация Георги Неделчев. Според него италианското Движение „5 звезди“ се опитва да разпространи своите принципи и започва от Франция.

„В Европа тече един много сериозен процес и това е сблъсъкът между установеното положение с неговите настоящи елити и гражданите на самия Европейския съюз. В Италия е много силно изразено това противоборство и там засега борбата е в полза на гражданите, нещо, което предстои да се случи във Франция, в Германия, може би и в почти всички други водещи държави на Евросъюза. И всъщност това напрежение между двете държави е отражение на вътрешнополитически проблеми, най-вече се вижда много ясно, че те са във Франция. От друга страна най-голямата гражданска политическа организация в Италия – Движението „5 звезди“, разбира се, че има нужда да разпространи своите принципи и това, което те успяха да постигнат в Италия, да го разпространят в ЕС и каква по-добра възможност от това да се започне с Франция.“

Георги Неделчев обаче смята, че италианското движение и френските „жълти жилетки“ са много различни:

„Всъщност това е проблемът и в едната, и в другата страна. Това, че „5 звезди“ след влизането в правителството започна да прилична много на класическа политическа партия, което не беше идеята и не е идеята на движението, и сега на Движение „5 звезди“ предстои да се върне към корените си до известна степен, то не се е отделило много далеч, така че няма да е много трудно… И на практика стабилността в Италия е много сериозна в правителството, този Съюз, правителствен, не идеологически, а само свързан с управлението на Италия, е доста добър… Но предстои да убеди своите привърженици, че това движение наистина е движение на гражданите и е наистина за директна демокрация. Докато във Франция, това, което се случва със „жълтите жилетки“, е резултат по-скоро от анархистичен порив“.

Интервюто с Георги Неделчев можете да чуете в звуковия файл.


Още от