Eмисия новини
от 00.00 часа

Нов сборник разкрива съдбите на трите жени, вдъхновявали Христо Ботев

Снимка: БГНЕС

Жените - вдъхновителки на поета Христо Ботев излизат от сянката на забравата в нов сборник. Премиерата на книгата „До моето първо либе - любовта на поета в стихове и писма“ ще бъде във вторник от 18:30 часа в Литературния клуб на Столична библиотека.

Пред БНР литературният изследовател Пламен Тотев изтъкна, че сборникът е продължение на идеята за популяризиране на шедьоврите от българската любовна лирика чрез разказване на обстоятелствата около тяхното написване.

„Ботев има място в една такава поредица, независимо от това, че неговите любовни стихотворения не са толкова много, но те са вплетени във всичко, в което е вярвал“.

Три жени са оставили следа в поезията и в живота на поета, а всяка следваща любов е „по-голяма и по-силна“, категоричен е Тотев.

Първата е Парашкева Шушулова, учителка в Калофер, с която се запознават още в Русия. Споровете на коя е посветено „До моето първо либе“ започват веднага след смъртта на Ботев. Според първия биограф на Ботев - Захари Стоянов, то е било посветено на Шушулова. Други съвременници на Ботев, а и по-късни изследователи, налагат твърденията, че това е Мария, или Мина, както се наричали близките, Горанова.

„Именно тя е пеела великолепно и за нея подхожда този стих: „Ти имаш глас чуден, млада си“.

Трите женски образа - на образованата, на красивата и на всеотдайната, изграждат цялостния образ на любимата, обясни изследователят: 

„Образованата е Парашкева Шушулова, изключително образована и ерудирана. Именно това ги сродява. Изключително красива е Мария Горанова. Всеотдайната е Венета  - тя споделя и неговите революционни възгледи, помага и на неговите съратници. В крайна сметка за нея остава болката от това, че го загубва твърде млад“.

Венета живее бедно, но до края на живота си пази прощалното писмо на Ботев, въпреки колосалните суми, които ѝ предлагали колекционерите. То е завещано на българския народ.

Мина Горанова отказва кариера на певица в Европа заради силната си привързаност към България. Синът ѝ – Сава Огнянов е голямо име в българския театър.

Още по темата чуйте в интервюто с Пламен Тотев в звуковия файл.

Още от