Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит не е единствената причина за слабия БВП, смята британският търговски министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За забавянето на британската икономика през миналата година не може да се вини единствено процесът на Брекзит, заяви в понеделник търговският министър Лиам Фокс, след като официалната статистика отчете, че икономиката на Обединеното кралство е отбелязала най-слаб растеж от 2012-а година насам, съобщава Ройтерс.

"Очевидно има хора, които вярват, че Брекзит е единственият икономически фактор, който засяга британската икономика. Трябва обаче да вземете предвид, че прогнозираното забавяне в редица европейски икономики не е изолирано от забавянето, например, в Китай", посочи Фокс на пресконференция в швейцарската столица Берн след подписването на двустранното търговско споразумение между Великобритания и Швейцария, което ще влезе в сила след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Само шест седмици преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 29- март, Лиам Фокс отхвърли шансовете за още един референдум, който може да отмени Брекзит, като същевременно отхвърли и идеите, представени от опозиционния лидер Джереми Корбин.

"Шансовете за провеждане на втори референдум са толкова близки до нула, колкото мога да си представя", посочи той. Според него представените от Корбин идеи са "неприложими", защото е невъзможно той да се присъедини към предложението на опозиционния лидер за оставане в митническия съюз с ЕС, като същевременно се оказва влияние върху политиката на ЕС. "Да се ​​преструваш, че можеш да направиш това, е опасна заблуда", подчерта Фокс.

Лиам Фокс беше в Швейцария, за да подпише търговска сделка с швейцарския министър на икономиката Гай Пармелин, която да гарантира, че търговските отношения между двете държави могат да продължат с колкото се може по-малко прекъсване, ако Великобритания напусне Европейския съюз на 29-и март без сделка.

"Около 12% от търговията на Великобритания е обхваната понастоящем от споразуменията за свободна търговия на ЕС, а търговията ни с Швейцария е около една пета от тези споразумения", отбеляза британският търговски министър.

Преди време Лиам Фокс заяви, че Великобритания ще може да покрие всички настоящи търговски споразумения на ЕС, но досега е сключила само споразумения с Чили, Фарьорските острови и Швейцария, както и "взаимно признаващи" търговски сделки с Австралия и Нова Зеландия.

"Ние сме уверени, че ще успеем да запазим много голяма част от тази непрекъснатост на търговията. Разбира се, това винаги зависи и от другите
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна