Eмисия новини
от 01.00 часа

250 хиляди лева ще струва основният планов ремонт на кораб-музей „Радецки“

Снимка: БГНЕС
250 хиляди лева ще струва основният планов ремонт на кораб-музей „Радецки“, който се прави веднъж на 5 години. Преди месец е започнала дарителска кампания за събирането на парите. Идеята е до 3-ти март сумата да бъде събрана, каза инициаторът на кампанията Александър Николов, председател на сдружение „Енергийно бъдеще за България“:

"Кампанията ни е подкрепена лично от премиера на България. Ще продължи до 3-ти март, когато е Националният празник, като тогава чак ще го връча на принципала на кораба "Радецки" - Националния исторически музей. Надявам се, че корабът ще премине успешно периодичния технически преглед".

Състоянието на единствения плаващ кораб-музей в Европа в момента е добро. Той е на 70 години, уточни директорът му Людмила Дамянова:

"Само за 2017 година кораб "Радецки" е имал 50 ученически групи от цялата страна. Отделно са пенсионерските групи, които корабът "Радецки" посреща всяка година, но тъй като той е пътнически кораб, би следвало на всеки пет години да преминава на основен планов ремонт в кораборемонтен завод".

Инициаторите на кампанията се надяват ремонтът на кораба да приключи за Ботевите празници в началото на юни.

Още от