Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Райчинова: Баланс между светско и религиозно - част от предизборната кампания в Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Намирането на баланс между светски настроените израелци и тези, които са силно религиозни – харедим, както винаги, е част от предизборната кампания в Израел. Така е и сега за парламентарния вот на 9-и април. Партиите вече започнаха кампаниите си и сред тях има и религиозна формация – Шас, но в страната религия и политика са силно преплетени“. Това коментира ред БНР журналистът Весела Райчинова:

„Основните послания на тази партия са много интересни, както и нейната история. Това е историята на партия, която е замесена силно с политиката и аз бих казала, че невинаги могат да се разберат нейните послания, може би защото е малко странна, а може би, защото е не по-малко странна като религиозно-еврейска партия и по някакъв начин има някаква особена динамика във всичко, което се изменя в нея. Някои от хората и някои от анализаторите, които тук се занимават с тези въпроси, казват, че накъдето духне вятърът, натам върви и партията Шас. /…/ Може би донякъде посланията на тази партия са свързани с това, че трябва да се запази еврейската общност. С еврейския национализъм, който всъщност смесва религия и националност, което е много интересно. Всъщност те определят своите духовни водачи и искат абсолютно силна намеса в обществения, културния и политическия живот на страната, във всяко негово изменение, нещо, което е малко сложно. Нека не забравяме, че проблемът за напрежението между религията и държавата в Израел е по-сложен, отколкото в други страни, тъй като в юдаизма религията и националността са преплетени“.

От Шас вече обявиха, че няма да се обединяват с други религиозни формации. В предаването „12+3“ Весела Райчинова обясни, че причината е в твърде големите различния между отделните партии на религиозна основа:

„Различията между тях са много големи, тъй като въобще религията в Израел е едно всеобхватно име за религиозна дейност и то е в рамките на различните религиозни групи“.

В същото време Райчинова посочи, че независимо от малкото на брой места, които тези партии печелят, те са удобни за коалиране, тъй като в Кнесета има само 120 депутати и всеки глас е важен:

„Те играят много голяма роля, защото наистина, ето давам пример с Шас, в момента те спаднаха на около седем мандата и не се очаква да получат повече мандати. И съответно големите политически сили, големите политически партии, биха могли да я присъединят към себе си“.

Интервюто с Весела Райчинова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна