Eмисия новини
от 00.00 часа

Александър Илиев: Както Чаплин и Леонардо, и ние имаме 24 часа, важното е как ги живеем

Дай на човек крила и той ще полети, подчертава известният мим, режисьор, антрополог

4
В България Александър Илиев е най-известен като мим, но интересите и постиженията му са безброй
Снимка: alexiliev.com
Може би мнозина познават Александър Илиев, защото той работи и твори в различни сфери на културата, науката и образованието. Но срещата с него, както ще се убедите, винаги е интересна и предлага неочаквани проникновения за живота и човека.

Александър Илиев е известен мим, театрален и филмов режисьор, доктор на изкуствознанието, преподавател (професор), екстремен спортист, майстор по бойни изкуства, йога, автор на над 20 книги – научни трудове и художествена литература, антрополог, пътешественик, полиглот. Три пъти е вписван в книгата на Гинес за рекорди – високопланински маратон Еверест-Непал (1993), в България повече от денонощие играе пантомима (1994), организира и участва концерт-спектакъл на 5350 надморска височина с участието на други артисти и музиканти, сред които Теодосий Спасов, Дони, Коцето Калки, група „Ом“ и др.

Казва, че пантомимата е в основата на актьорската изкуство и че тя е празникът на човечеството. „Запалил“ се е в казармата, където прави и пръв опит в това изкуство.

Но дарбата е като рудата, никой няма да си сложи руда за пръстен, нужен е дълъг процес, за да стане 24 карата.

До неговите карати стига с труд и учене – единствения известен начин…
Обяснява, че най-трудно с пантомима се пресъздават абстрактните понятия. Мислите, историите, дори виц могат да се изиграят.

Всъщност историята на човечеството е поредица от много истории.

Роден е в София през 1956 г. Семейството му го е научило на труд и честност. Артистизмът може би е наследен по бащина линия. Дядо му е композитор, поет и писател, преводач, баща му е работил в киното. На 4 години вече е смятал и можел да пише. На училище е приет на 6. В ученическите години е имал прякори (Големанов, Менделеев) заради прояви като артист и поредицата шестици по химия. После учи няколко години в Техническия университет (ВМЕИ), където участва в кръжок по пантомима, прави формация с известния Димитър Туджаров – Шкумбата. В НАТФИЗ (тогава – ВИТИЗ) го приемат от раз, след това завършва антропология в университета на Театъра на нациите (Испания) при великия Жан Луи Баро, а след това и учи и пътешества на Изток…

Когато видиш с очите си левитация, телепортация на предмети, когато види доказателства за прераждане, или оглупяваш, или отиваш да видиш какъв е принципът. И досега има поне 30 въпроса, на които не мога да отговоря…

След като е посетил десетки страни по света, той е убеден – щастие има навсякъде. Неговият учител Далай Лама съветва: Всеки ден прави нещо, което да те ощастливи. Будизмът го е научил, че има два свята – на болката и на щастието. Защо трябва да ни боли, когато можем да сме щастливи?

Срещал се е с Чарли Чаплин (и разказва как). Той е извън времето. Защото е обикновен, изразителен и разказва за скърбите и щастието на хората по света.

Пътуващият човек разширява съзнанието и светогледа си, убеден е Александър Илиев. Когато човек посещава нови места, открива и изследва непочнати територии, той не е просто обитател, а активен строител на живота, който му предстои.

Има специална система, по която е научил 21 езика (чуйте как точно).
Твърди, че за екстремния спортист първото най-важно нещо е психиката.

Общуването, енергията на другите хора са ключови и за твоето зареждане. Важен е и графикът. Буда е казал: Който не планира, планира провал…
Човек трябва да се среща с хора, които да го развиват. Да избягва енергийните вампири...
Нека не забравяме, че и Чаплин, и Леонардо да Винчи са имали 24 часа, както и ние. От нас зависи да разгърнем потенциала си.

Българите трябва да се облегнем на корените си – народното творчество, неравноделните тактове, обреди и обичаи. Да запазим приспособимостта си, предприемчивостта си, да развиваме таланта.

Обяснява как трябва да се стимулира учещият, да се поощрява всяка направена крачка, а не да ми казваме колко е некадърен.
Дай на човека крила и той ще полети…

В момента Александър Илиев планира да издаде христоматия на зрелищния театър в 8 тома. Да извади бележките си от книгите които е прочел и да подреди кой как през вековете и виждал и оценявал театъра.
Най-вкусна е водата от извора…

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с Александър Илиев.


Галерия

Още от