Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се доброволци и дарители

Ремонтират бъдещия център за интеграция на малките хора

В центъра ще работят психолог и рехабилитатор. Ще има етаж за временно настаняване и колцентър

В центъра на София малки хора се снимат с известни личности. Октомври, 2017
Снимка: БГНЕС

Завършването на ремонта на Центъра за интегриране, рехабилитация и социални дейности за хора с нисък ръст в София е един от приоритетите на националната организация на малките хора. 

Функционирането на центъра ще улесни интеграция на тази група хора с увреждания. Там ще работят психолог и рехабилитатор. Планират единият етаж да служи за временно настаняване и при затруднения хора от страната да имат временен подслон. Чрез call системата, която ще бъде изградена, ще има възможност за непрекъснат контакт с хора с нисък ръст от цялата страна. 

Преди близо година Столичният общински съвет предостави на Сдружение „Национална организация малки български хора“ триетажната сграда в София, за да бъде обособен техен център.

Ремонтът на сградата обхваща всички помещения, пояснява президентът на организацията на малките хора инж. Светослав Чернев. Разчита се основно на средства от дарения, а на Фейсбук страницата "Подкрепи и ти" е поместена информация за събраните средства, както и отчет за тяхното изразходване. Различни фирми и организации са заявили желание да помогнат - сред тях фирми за строителни материали, бои, осветителни тела. 

За една година е почти финализиран ремонтът на първия етаж. Включили са се доброволци от голяма държавна компания, но се търсят и други, които да участват с труда си.

"Ще правим разговори, беседи по телефон и интернет с членовете в страната", уточнява Чернев за бъдещия колцентър. 

Зоната за временно настаняване ще бъде в услуга и на онези, които са останали сами, след като са били обгрижвани от свои близки. Докато "държавата и общината, в която живее, помогнат за по-нататъшния му живот", казва още Светослав Чернев. 

"Паралелно в момента работим и за изграждането на външен асансьор в двора", съобщава още той и не крие надеждата си да откликнат още дарители, тъй като асансьорът е скъпа инвестиция. Една фирма е откликнала да монтира домофонна уредба, за да не се налага всеки път да слизат до долу.

Към момента се знае, че малките хората в цялата страна са около 160 души, но с организираните кампании може да се събере информация и за други, а с помощта на местните власти - да започне тяхната интеграция в обществото. Тези хора не се чувстват напълно приети от останалите и за тях е все още е трудно да имат приятели или да започнат работа. 

Организацията на малките хора вече има 20-годишна история зад гърба си. Вече четвърта година правят летен лагер за малките хора с подкрепата на Община Бургас. "Там малките хора също се социализират, стават част от обществото. Защото голяма част от малките хора живеят с много ниски доходи и едно отиване на море за тях е много трудно", признава Чернев.

От организацията на малките хора правят екопътеки, планират спортни мероприятия и арт ателие в новия център за рехабилитация, за да се чувстват малките хора ангажирани и значими. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна