Eмисия новини
от 09.00 часа

Франция сключи стратегически пакт с Катар

От френска страна споразумението с Доха бе подписано от външния министър Жан-Ив льо Дриан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция и Катар подписаха днес сделка за сътрудничество в сигурността и икономиката в знак на подкрепа за Доха, която е въвлечена в дипломатическа конфликт с мощния си съсед Саудитска Арабия и съюзниците й, предаде АФП.

Катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман ал Тани се срещна с френския си колега Жан-Ив льо Дриан в Доха за подписването на споразумението за „стратегически диалога“.

Сделката бележи „нова фаза“ за двете страни“, каза Ал Тани. И допълни, че тази платформа включва сътрудничество и в регионалната сигурност, енергетиката, икономиката.

Миналата седмица Катар прие доставката на 36 френски изтребители „Рафал“. Страната увеличи разходите за отбрана след юни 2017 г., когато група бивши съюзници, включително Рияд и ОАЕ, прекратиха дипломатическите връзки с Катар и обявиха политически и икономически бойкот.

Саудитска Арабия и съюзниците й обвиняват в Доха в спонсориране на тероризма и затопляне на връзките с Иран. Катар отрича тези твърдения и заявява, че Рияд иска смяна на режима.


Още от