Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси след подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай

Европейските акции поскъпват в началото на новата седмица с оглед на инвеститорския оптимизъм относно подновяването на търговските преговори между САЩ и Китай и следвайки подемът на китайския фондов пазар след края на Лунната нова година в резултат на силни данни за продажбите на дребно по време на едноседмичните празници.

През днешната азиатска търговия основният китайски фондов индекс Shanghai Composite нарасна с 1,36% до най-високо ниво от 5-и декември насам, а по-малкият индекс Shenzhen Composite - с цели 2,9%, тъй като инвеститорите са оптимистично настроени преди стартиралият днес в Пекин нов кръг от преговорите между САЩ и Китай. Подкрепа за позитивното поведение на китайските пазари на акции оказаха и данни, според които търговците на дребно и заведения за обществено хранене в Китай са спечелили над 147,5 млрд. долара по време на едноседмичната почивка за Лунната нова година.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 пък нараства в ранния следобед с близо 1%, заличавайки загубата от 0,5% през предходната седмица, която беше в резултат на притесненията, свързани със забавянето на икономическия растеж на стария континент.

Добър подем с над 1,3% бележи минно-добивния сектор в Европа, след като цената на китайската желязна руда достигна до рекорден връх в резултат на опасенията за проблеми с доставките от Бразилия след срутването в края на януари на язовирна стена в бразилския щат Мианс Жерайс, поддържана от минната компания Vale S.A. Акциите на водещи компании като Glencore, Rio Tinto и BHP поскъпват с между 1% и 1,5%.

Солидно повишение бележи и банковият сектор благодарение на рязко поскъпване на акциите на италианските кредитори, след като банките Banco BPM, UBI Banca и UniCredit заявиха, че техните нива на капиталова адекватност изпълняват стандартите на ЕЦБ. Техните акции нарастват съответно с 3,9% и с 2,75%, след като четвъртият по големи италиански кредитор Banco BPM заяви, че Европейската централна банка е поискала банката да се придържа към новите капиталови изисквания.

Това допринесе за силен ръст на италианския фондов индекс MIB с 1,63% и до подем в целия европейски банков сектор, като акциите на HSBC Holdings се повишават с 1,43, а на Banco Santander - с 1,45%.

Германският фондов индекс DAX30 се повишава с 1,11%, френският CAC 40 - с 1,18% и британският FTSE100 - с 0,84%.

Допълнителна подкрепа за позитивното представяне на европейските пазари на акции оказват и обезценките на еврото и на британската лира спрямо щатския долар на фона на поредицата сигнали за сериозно икономическо забавяне на еврозоната и на Великобритания. Еврото се понижава към 1,1297 долара, тествайки важното дъно от 24-ти януари в 1,1298 долара (най-ниско ниво от 14-ти декември 2018-а), докато паундът се търгува под 1,2900 долара с поглед към двуседмичното дъно от 7-и февруари около 1,2854 нивото след слаби данни за растежа на британската икономика.

Фючърсите на основните американски фондови индекса също регистрират повишения преди старта на официалната търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се повишават с над 110 пункта (с 0,45%), на широкият индекс S&P500 - с 0,4% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,55%. Инвеститорите на Уолстрийт също гледат с оптимизъм на новия кръг на търговски преговори между САЩ и Китай. В началото на седмицата разговорите ще се водят на ниско работни ниво, преди в Пекин да пристигнат американския финансов министър Стивън Мнучин и търговския представител Робърт Лайтхайзер, за да се включат в преговорите в четвъртък и петък заедно с китайския вицепремиер Лю Хъ.

В петък в полунощ (15-и февруари) пък изтича крайният срок за постигане на споразумение между доминирания от демократите Конгрес и администрацията на президента Доналд Тръмп относно финансирането на федералното правителство. През уикенда имаше пореден провал в преговорите между лидерите на демократи и републиканци по въпроса дали да се ограничи броят на мигрантите, които властите могат да задържат. Белият дом не е изключи вероятността за нов принудителен "шътдаун" (временно прекратяване на работата на част от федералното правителство), ако не може да бъде постигнат компромис по въпроса за сигурността на границите до полунощ в петък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!