Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза: Анти-ЕС партии печелят една трета от местата в ЕП

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анти-ЕС партии ще спечелят една трета от местата в Европейския парламент на изборите през май, което „може да нанесе непоправими щети“ в сфери като търговия, сигурност и отбрана, сочи публикувано днес изследване, съобщи „Политико“. В своето проучване базираният в Берлин Европейски съвет по външни отношения предупреждава, че вотът може доведе до ситуация, в която група националистически и антиевропейски политически партии ще получат контролен дял в ЕП.

В момента около 23 процента от евродепутатите принадлежат към анти-ЕС партии от крайнолявото до крайнодясното пространство, но този дял може да скочи до поне 33% в съответствие и с прогнози на „Политико“.

Въпреки дълбоките различия сред евроскептиците, те може да успеят да формират алианси, които да застрашат способността на Европа да работи в сфери като външна политика, реформа на еврозоната, свобода на движението. Освен това тези алианси може да ограничен капацитета на ЕС да запази европейските ценности, свързани със свобода на словото, върховенство на закона и граждански права.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна