Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман предупреди, че САЩ са изправени пред рецесия

Пол Кругман, нобелов лауреат по икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобелов лауреат Пол Кругман вижда добри шансове за икономическа рецесия, която да удари Съединените щати в рамките на година.

Говорейки на събитие в Дубай, видният икономист заяви, че вероятността за икономически спад в САЩ е висока с оглед на мудния растеж, който вече е факт в Китай и в Европа. Пол Кругман посочи, че "има голям шанс за рецесия в САЩ в края на тази и през 2020-а година", съобщава телевизия CNBC.

Кругман също така заяви, че членовете на Федералния резерв и на Европейската централна банка нямат възможност да реагират на евентуален икономически спад. Това също може да бъде фактор, влошаващ кризата, която вече удари Европа и Азия и която може да се разпространи в посока САЩ.

В отделно интервю за агенция Блумбърг също от Дубай, Кругман отново посочи, че вижда шансове за рецесия. "Изглежда има натрупване на по-малки проблеми и основният фон е, че нямаме добър политически отговор. Федералният резерв не може много да намали лихвите. Така че, да, бих казал, че има по-добри шансовете за предстояща рецесия", посочи той.

"Еврозоната очевидно преживява забавяне на темпото на растеж, което вече е много близко до рецесионните нива и няма възможност да прибегне до помощ от страна на ЕЦБ. Марио Драги не може да намали лихвите, защото те вече са отрицателни, така че аз мисля, че Европа е опасно място, което е потенциално толкова сериозно, колкото и Китай", смята видният икономист.

Разбира се, че Кругман, който по принцип не се срамува да прогнозира икономически рецесии, които така и не успяват да се реализират, призна, че неговият опит и на всички останали в предвиждането на икономическо забавяне далеч не е непогрешим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени