Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Случаят "Гебрев" би могъл да има нещо общо с износа на български оръжия

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

По случая за евентуалното отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и присъствието у нас на агент, замесен в случая „Скрипал“, има няколко интересни линии, каза за БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

„Много са линиите, които са интересни. Например, преди английският сайт да публикува тази информация в четвъртък срещу петък, беше се появила подобна информация, разбира се много по-изкривена, в българското пространство. Например, „Капитал“ публикуваха, ако си спомняте, преди две седмици имаше информация като че ли другите двама руски агенти са били в България, но нямаше потвърждение на равнище Гранична полиция. Така че имаше някаква информация, която се прокрадваше. Сега, защо сега се пуска е също интересно, защото както разбираме още от октомври се работи по темата и то не само българските институции, а, нали, и английските, и американските са знаели за новата посока на разследване.“

В предаването „Нещо повече“ Тихомир Безлов даде две възможни хипотези за това какво може да е общото между Скрипал и Гебрев и какъв би бил евентуалният интерес на руските служби към двамата:

„Можем само да спекулираме. Една от хипотезите, които се коментират в западни медии, е, че като че ли има една промяна в руското поведение навън. Само да припомня, че някъде от късното време на Брежнев тогавашният председател на КГБ Андропов се опита да прекрати т.нар. мокри операции и случаи на убийства извън Съветския съюз са огромно изключение. Сега възниква въпросът защо имаме едно връщане към стария съветски модел или стария руски модел? Съзнателно ли е да се отстраняват т.нар предатели, какъвто е Скрипал, ние можем само да гадаем. И сега, от тук възниква въпросът как това бихме могли да го свържем с един наш голям оръжеен търговец. Пак мога да правя само предположения. Значи, това е 2015 година. Точно тогава горе-долу Русия решава да се ангажира в Сирия, а един от големите проблеми в Сирия беше оръжието и мунициите от Източна Европа, а България успя много бързо да увеличи производството си. /…/ Това е едната хипотеза. 

Другата хипотеза вероятно  е свързана с това, която самият Емилиян Гебрев коментираше, с неговата собственост около „Дунарит“ и преминаването на този завод от собственост на КТБ в негова собственост.“ 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна