Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 10 години нулеви сделки отново се купуват имоти в курорта Паничище

Два общински имота се продали в курорта Паничище, след като последните 10 години не е имало нито една сделка за парцели там, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Общината е обявила още два имота в Паничище, към които има интерес.

Цената на имотите в Паничище, определяни от лицензиран оценител, са между 80 и 100 лева на квадратен метър, като общинският съвет решава конкретно за всеки парцел. Парцелите са маломерни - 1 до 3 или до 5 декара. Към обявените два имота интерес проявява дори дружество от Несебър.

Подновеният интерес към имотите в Паничище кметът Калин Гелев обяснява така:

"Купувайки един такъв имот и една нова постройка, било хотел или къща за гости, когато всичко е на "бял свят", така да се каже, а не в сивия сектор, почтено, както трябва, данъчната оценка е достатъчно висока, така че пак със смет и данък сгради са чувствително по-високи. Ние не напразно в началото на мандата намалихме и такса смет и данък сгради, защото наистина бяха прекомерно високи. Сега в сравнение с това, което беше до 2015 година, е една трета. Ако преди за парцел от един декар са плащали 7-8 хиляди лева такса смет на незастроения парцел, в момента е около 2 000 лева".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна