Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо: Присъствието на „Хуавей“ пречи на партньорството със САЩ

Майк Помпейо

САЩ ще споделят информацията си за рисковете от наличието на оборудване на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ в страни като Унгария, предупреди държавният секретар Майк Помпейо по време на визита в Будапеща, предаде Ройтерс.

„Ако оборудване на „Хуавей“ е разположено там, където има важни американски системи, това затруднява партньорството ни“ с тези страни, заяви Помпейо.

По-рано бе съобщено, че посещението му в Будапеща е насочено срещу засилващото се влияние на Русия и Китай в Унгария. Както и че дипломат №1 на САЩ ще убеждава централноевропейската страна да се откаже от участието си в газопровода „Турски поток“, който може да мине и през България.

Пред журналисти в унгарската столица Помпейо коментира и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Рияд в Истанбул миналия октомври.

„Америка не прикрива убийство“, настоя той, запитан за критиките от страна на високопоставен американски демократ. Междувременно президентът Доналд Тръмп изпусна заложен от Конгреса краен срок - 8 февруари, да определи кой е поръчал убийството на Хашоги на фона на нови разкрития за ролята на Рияд в смъртта му.

Саудитска Арабия първоначално отрече да стои зад убийството, но после призна, че нейни агенти са отговорни за него, като настоя, че лидерите на монархията не са знаели за операцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени