Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуване по ревизиран вариант на сделката за Брекзит на Мей не се очаква тази седмица

Премиерът Тереза Мей защитава постигнатото проектоспоразумение за Брекзит в британския парламент.
Снимка: Ройтерс, архив

Британският премиер Тереза Мей ще информира утре депутатите в Камарата на общините за последните развития около преговорите за Брекзит. Говорител на премиера заяви, че очакваното в сряда изявление, когато премиерът отговаря на въпроси в парламента, е изтеглено ден по-рано. Гласуване по ревизиран вариант на сделката за Брекзит на Мей обаче не се очаква тази седмица. Премиерът междувременно изяви готовност за пряк диалог с лейбъристите в опозиция за решаване на кризата, въпреки че не прие основното им искане за оставане на страната в митническия съюз.

Тереза Мей и Джеръми Корбин на практика не са разговаряли пряко помежду си откакто започна дългият пък към Брекзит, така че новината, че премиерът прави опит за намиране на общ език между партиите, породи оптимизъм. Този оптимизъм обаче скоро помръкна, след като стана ясно, че всъщност Мей не приема основното искане на Корбин за оставане в митническия съюз, а по въпроса за правата на работниците от Европа казва, че те ще бъдат защитени след Брекзит, но не и според правилата на ЕС, както гласи предложението на лейбъристите. Все пак езикът в писмото на Мей към Корбин е много умерен - тя има нужда от подкрепата на някои лейбъристки депутати, за да прокара сделката си в парламента - а това породи недоволство сред евроскептиците, сред които и министърът за международна търговия Лиъм Фокс:

„Разбира се, ние винаги сме искали да работим с опозицията, но опозицията предлага някои идеи, които не са функционални. Идеята, че може да имаш митнически съюз с ЕС и в същото време, като страна извън съюза, да можеш да влияеш на търговската политика на блока е неразбиране на договорите на ЕС“.

Макар и да не се говори за категорично отхвърляне на предложенията на Корбин, от групировката „Гласът на народа“ заявиха, че казаното от Мей по повод на исканията на лидера на лейбъристите доказва нуждата от втори референдум. А депутати от Консервативната партия на премиера, които също искат втори референдум, писаха на Мей с призив незабавно да бъде отложена датата за Брекзит - 29 март.

В същото време последният икономически анализ показа, че продължава забавянето на растежа на икономиката и брутния вътрешен продукт. Свиване на инвестициите, сериозно понижение на производството на автомобили и стомана, лоши показания за строителството са сред факторите. Министърът на финансите в сянка , Джон Макдонъл, обвини за кризата правителството и стратегията му за Брекзит. Но министърът за международна търговия Лиъм Фокс защити властите с аргумента, че не за всичко е виновен Брекзит, а до голяма степен глобалната криза в икономиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени