Eмисия новини
от 15.00 часа

Помпейо предупреди, че Путин се опитва да забие клин между "приятелските членки на НАТО"

| обновено на 13.02.19 в 02:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо разкритикува в Будапеща топлите отношения на унгарското правителство с Русия и предупреди, че президентът Владимир Путин се опитва да забие клин между приятелските членки на НАТО, предаде Ройтерс.

„Не бива да допускаме Путин да забива клинове между приятелите в НАТО. Унгарците знаят много добре от историята, че авторитарна Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките държави“, каза Помпео, както и се изказа критично и за зависимостта на Унгария от руския природен газ. А приятелството на премиера Виктор Орбан с Путин според американския първи дипломат е "риск за унгарската национална сигурност".

В отговор унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че критиките към Будапеща са неоснователни, защото и други европейски държави сключват енергийни сделки с Русия. "На европейската политическа арена има огромно лицемерие и твърде много политическа коректност", заяви Сиярто.

Помпейо от своя страна настоя Унгария да не използва китайски телекомуникационни технологии от най-ново поколение заради риска от шпионаж. Той предупреди, че на Вашингтон ще му бъде трудно да си партнира с европейски съюзници, които не последват този съвет.

Още от