Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Eлена Башкирова: Обичам да се връщам там, където вече съм била

Елена Башкирова
Снимка: Софийска филхармония

Във впечатляващия 90-ти сезон на Софийската филхармония на 31 януари се включи и именитата пианистка Елена Башкирова. Тя изпълни 21-вия клавирен концерт от Моцарт под диригентството на Лео Хусеин - също музикант с внушителна международна кариера.

Общуването с Елена Башкирова оставя усещането за докосване до личност от особено висока класа. То започва със семплата елегантност в облеклото й, с умението й да общува с хората – открито, с усмивка, без излишно самочувствие, дори с лека срамежливост, неприсъща на една от най-влиятелните дами в музикантския свят. Същия финес откриваме и в свиренето й – красив, деликатен тон, чудесно звукоизвличане и кристална структура на фразата.

Елена Башкирова е дама с необикновена съдба. Дъщеря на именития руски пианист и клавирен педагог Дмитрий Башкиров, която на 19 години свързва живота си с легендарния цигулар Гидон Кремер, с когото през 1978 г. напуска тогавашния Съветския съюз и двамата правят серия концерти и записи. Десет години по-късно, през 1988-а тя създава семейство с един от най-значимите музиканти на нашето време – Даниел Барембойм, с когото и досега живеят заедно – първоначално в Йерусалим, а после в Берлин. Елена Башкирова е създател и организатор на два фестивала за камерна музика в тези два града.

С българската публика Башкирова се срещна за първи път едва през 2017 г., когато отново гостува на Софийската филхармония, тогава с Третия клавирен концерт от Бетовен. Със съвместната им изява тогава беше открит фестивалът Софийски музикални седмици.

"Аз много обичам да се връщам в град, в който вече съм била. Много се радвам, че дойдох за втори път в София. Залата е чудесна, оркестърът – много приятен и е удоволствие да се работи с него".


И този път Башкирова беше избрала класическа творба  – 21-я концерт от Моцарт, към който има особена слабост:

"Много съм свирила този концерт - в продължение на дълги години и на много места по света. Периодично се връщам към него, защото много го обичам. Това е един от големите моцартови концерти – от една страна е интимен, а от друга е единственият, в който първата част е създадена в темпо Allegro maestoso. Това е величествена музика. Сама написах каденците към него. Това беше отдавна и всеки път ги уча наново. Моцарт не е написал каденци към това свое произведение, както и към всичките си късни концерти. Тази негова творба е специална. Нейната втора част е знаменита. Всеки човек я знае, дори и да не подозира какво слуша, защото тя звучи навсякъде – и в ресторантите, и в асансьорите. Но това е гениална музика. Всеки път, когато я слушаш, имаш усещането, че се случва нещо необикновено. Винаги има някаква изненада. Старая се да я слушам винаги със свежо ухо, така и да я поднасям. Удоволствието е неимоверно и винаги ме обогатява. Свирила съм това произведение в Берлин, в Австрия, във Франция, в Южна Америка, в Буенос Айрес. Къде ли не".

Разбира се, с Елена Башкирова говорихме и за изключителното й семейно обкръжение. Дали е лесно да си дъщеря на легендарния, но известен с твърде емоционалния си нрав Дмитрий Башкиров и съпруга на знаменитост като Даниел Баренбойм? Отговорите на този и много други въпроси чуйте в интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени