Eмисия новини
от 00.00 часа

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Хакери точат ножа на евроизборите според ГЕРБ - с това челно заглавие „Труд“ интерпретира изказването на вицепремиера Томислав Дончев, че е нормално не само да очакваме, но да сме готови за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в европейските избори. Вестникът обаче цитира противоположното мнение на Цветозар Томов от ЦИК, според когото „слуховете за фалшификации най-често са част от стратегията на партиите“.

„Прокуратурата влезе в кръгова отбрана за отравянето тип „Скрипал“ у нас е заглавието на „Сега“ по друга  тема от вчерашния ден – „ненадейната“ активизация на властите по отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 година. Изданието цитира категоричното отрицание на главния прокурор Сотир Цацаров в случая да е използвано веществото „Новичок“. „Не било новичок, най било рукола“, гласи саркастичен фейлетон по случая на последната страница на изданието. „Вони, та чак смърди“ е озаглавен коментар по темата в опозиционния „Дума“, в който случаят „Гебрев“ е определен като „пореден цирк“, с който управляващите отклоняват вниманието от важни проблеми.

„За тиквите и растежа“ е озаглавен коментар на първата страница на „Земя“, който се прицелва в, цитирам, „любимата спекулация на проправителствените експерти и медии“ - икономическия растеж. „Страната ни е на дъното на ЕС“ и „се нуждае от по-високи темпове на растеж“, пише в коментара, който задава и въпроса „каква е ползата от растежа, ако не се коментират нивата на икономическо неравенство.

„Родените през Виденовата зима с 1,5 сантиметра по-ниски“, - заглавие в „24 часа“. Причината е, че родените през 96-та и 97-ма година са „понесли тежко икономическо време в период, в който се определят близо 50 процента от ръста“.  „24 часа“ ни съобщава, че акселерацията в ръста на българите обаче се е завърнала при родените след 2000 г., които са по-високи от родителите си.

„Пуснаха купони за бедни и богати в училищата“, четем на първата страница на „Монитор“. Родителите „трябва да избират дали да купят меню за 2,50 или за 3,50 лв., за да може хлапето им да бъде сито“. Първите деца „могат да похапнат за основно спаначена каша със сирене, а за другите има карначета с гарнитура“, допълва вестникът за новите цени, наложени от фирмите за кетъринг, снабдяващи столовете. „С нищо не сме си превишили правата, казва представител на такава фирма“, цитиран от вестника.


Още от