Eмисия новини
от 04.00 часа

Мей обеща решаващ вот по сделката за Брекзит

| обновено на 12.02.19 в 17:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей обеща на депутатите в Камарата на общините заключителен и решаващ вот по сделката за Брекзит, но не и преди да е осигурила промени в „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

Премиерът обяви, че ако с Европейския съюз не бъде постигнато споразумение до 26 февруари, на следващия ден депутатите ще могат да предлагат и гласуват по алтернативни варианти. Това означава, че заключителният вот вероятно ще бъде отложен за март. Опозицията яростно критикува Тереза Мей, че умишлено бави гласуването и че си играе със съдбата на британците.

Мей заяви пред депутатите, че те са ѝ предоставили мандат за промени в „предпазния механизъм“ за ирландската граница, гарантиращ, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия, с което ще се избегне оставането на Обединеното кралство за постоянно в капана на митническия съюз. А за това ще ѝ е нужно повече време:

„Преговорите са в решителна фаза и всички ние трябва да запазим спокойствие, за да постигнем промените, които тази камара изисква, за да постигне Брекзит навреме. С получаване на промените в „предпазния механизъм“, като защитим правата на работниците и околната среда и със засилване на ролята на парламента в следващата фаза на преговорите, аз съм убедена, че можем да постигнем сделка, която тази камара ще подкрепи“.

Лидерът на опозицията обаче Джеръми Корбин заяви, че е по-добре Тереза Мей да призове за спокойствие хората и че действията ѝ са умишлено бавене на гласуването.

„Изглежда премиерът използва само една тактика – да бави топката, надявайки се членовете на тази камара, че ще бъдат изнудени да подкрепят напълно несъстоятелна сделка“.  

Казаното от Корбин се споделя от много други. Пред перспективата от Брекзит без сделка някои депутати наистина могат да предпочетат да подкрепят сделката, ако гласуването е в последния момент.

Тереза Мей отново посочи, че най-добрият начин да се избегне излизане без сделка, е да се гласува нейната сделка, а парламентът и правителството продължават да не намират общ език.

Изявите на Тереза Мей в парламента отстъпиха на второ място в потока след новината за смъртта на футболната легенда Гордън Банкс – вратаря, с когото Англия спечели световната купа през 1966 година.


Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51