Eмисия новини
от 00.00 часа

Д-р Анатолий Кънев: Основният проблем пред зъболечението е монополът на Здравната каса

Снимка: Ани Петрова, БНР

Основният проблем пред зъболечението в България е монополът на Здравната каса, каза пред БНР председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев.

„За поредна година въпреки фишеците - нашето правителство и нашият Зъболекарски съюз казват, че се увеличават с 12% парите за стоматологична помощ…, но касата заплаща само три услуги – два кариеса и едно вадене на зъб“, каза Кънев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той даде интервюто преди днешната пресконференция на Сдружението на българските зъболекари, на която те поставят въпроса: „Кой трябва да спре унижението на пациентите и на зъболекарската професия?“.

Според д-р Кънев нашето стоматологично лечение не би могло да се сравни с европейското. „То би било срамно да го сравним и не бива да казваме, че ние нямаме стоматологична помощ в България. В България го докарахме дотам, че има една каса, един съюз -  в Германия има 155“.

Той посочи още, че България има 3 университета с 10 000 зъболекари и най-много зъболекари на глава от населението в Европа, а Швейцария е на последно място по този показател.

„Същината на проблема е монополът. Нашите данъци, които отделяме като проблем в здравеопазването, те отиват в касата на правителството. Парите, определени за здравеопазване, не отиват в каси, които ние сме избрали“, каза д-р Кънев.

Той смята, че наличието на повече здравни каси в Европа прави стоматологичната помощ различна.

„Тя е много по-достъпна по няколко причини. Едната е, че тези пари, които ние си плащаме, отиват в каси, които ние сме избрали с предварително сключен от самите нас договор. За да може вие да прецените някой да се грижи за вашите изисквания, вие да ги контролирате. Не бива да се връщаме към тези сенки от миналото - ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат“.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Още от