Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Купони за обяд в училищата на ниски и високи цени пуснаха фирмите за кетъринг и това веднага раздели децата на бедни и богати, пише МОНИТОР. Така родителите трябва да избират дали да купят меню за 2.50 лв., или 3.50 лв., за да може хлапето им да бъде сито преди да започнат часовете в занималнята. За разликата от левче едните малчугани могат да похапнат за основно спаначена каша със сирене, а за другите има карначета с гарнитура.„Разликата в менютата е в грамажа на основното. Те са направени съгласно с рецептурника, в който има два варианта за приготвяне на менютата – едното е на 150 грама, другото на 200. С нищо не сме си превишили правата“, обясни Камелия Николчева от кетъринг фирмата. Тя уточни, че качественото на храната едно и също, а продуктите се доставят от един и същ производител. Николчева обясни още, че преди да пуснат новите купони са постъпили оплаквания, че грамажът на порциите е бил твърде малък.

Ремонтът на храм-паметника „Свети Александър Невски“ ще възлезе на 4 млн. лв. На толкова го е изчислила комисията по "Техническа експертиза за оценка на състоянието на Патриаршеския храм-паметник" на Университета по архитектура, строителство и геодезия, на която беше възложена тази задача, информира МОНИТОР. Това съобщиха от Синодалната палата и подчертаха, че цифрата е неколкократно по-малка от тази, която първоначално е била назовавана преди с техническото заснемане да се заемат специалистите от УАСГ. Състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи с думата чудо, заявил ректорът на университета проф. Стоян Марков.

В България е проблем кой и как финансира партиите, как се използват медиите по време на кампания, купуването на гласове, контролираният вот и ограничението воденето на кампания да става само на български език, пише СЕГА. Това е един от изводите в годишния доклад за 2018 г. на германската фондация „Фридрих Науман“ за състоянието на свободата в 45 държави. Документът отчита, че през последните години изборите в България са, общо взето, честни, но управляващите не изчистват изборния процес от съмнения за манипулации и спекулации. Съвсем очаквано страната ни е на последно място по върховенство на закона сред държавите в ЕС през 2018 г., както и най-силно корумпираната държава в него. 

35% от съдебните дела между лекари и пациенти в България са провокирани от лоша комуникация, това разказа адвокат Мария Шаркова, цитирана от 24 ЧАСА. За последните 5 години, в рамките на последните 10 г., делата срещу лекари са се увеличили двойно, обясни Шаркова. Средната цена на иска била 65 хиляди лева. Около 70% от актовете на "Медицински одит", с които лекари или лечебни заведения се наказват за грешки, се отменят в съда след обжалване. 

Над 400 хил. фирми и още десетки хиляди неправителствени организации (НПО) ще трябва да подадат декларации кои са действителните им собственици пред Търговския регистър до края на май, съобщава СЕГА. Поредният административен тормоз за бизнеса е под благовидния предлог, че така ще се противодейства на прането на пари. Дори едноличните търговци и собствениците на еднолични ООД, където собствениците са очевидни, не са освободени от задължението. Според новите правила от 1 февруари до 31 май действителните собственици трябва да бъдат заявени пред Търговския регистър с нотариално заверена декларация. Това означава нови разходи за търговците и НПО-тата - за нотариус и държавна такса за деклариране, а вероятно и за адвокат, който да подаде документа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!