Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп настоя в Тексас за издигане на стената с Мексико

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На митинг в Ел Пасо, щата Тексас, американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще продължи да настоява за истинска стена, предаде Ройтерс. Държавният глава каза, че частичната парализа на правителството е показала на страната, политиците и света „какво по дяволите става с границата“.

Тръмп каза, че са му съобщили за опитите на конгресмените да избегнат ново спиране на финансирането на администрацията. Президентът посочи обаче, че е заявил на сътрудниците си, че не иска да слуша за това, а за него е важно първо да говори пред своите хора в Тексас.

Тръмп каза: „Имах избор. Можех да остана там и да слушам, или да дойда при хората в Ел Пасо и Тексас. Аз избрах вас“.

На митинга в Ел Пасо американският президент изрази също надежда, че втората му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 27 и 28 февруари в Ханой ще бъде също толкова успешна, колкото и първата.

Недалече от събитието възможният кандидат на демократите за Белия дом Бето О‘Роурк представи различна картина. О‘Роурк, който е родом от Ел Пасо, обвини Тръмп, че създава ненужен страх у хората с изказванията си, че преди изграждането на бариера в града е имало по-голяма престъпност – твърдения, които държавният глава не подкрепи с факти. По време на митинга си О‘Роурк представи данни, според които пограничният град е бил едно от най-безопасните места живеене в САЩ преди изграждането на заграждение.
За местни коментатори в Ел Пасо двамата са илюстрирали възможния тон на кампанията за президент за изборите следващата година.
Докато О‘Роурк наблегна на изобличаване в лъжи, Тръмп заклейми демократите като партията, която ще павира пътя към социализма и ще отнеме свободите от американците.
Двата митинга протекоха на фона на постигане на принципно споразумение във Вашингтон за избягване на още едно прекъсване във финансирането на федералното правителство. Според запознати договореното от демократи и републиканци включва 1,4 милиарда долара от 5,7 милиарда долара, които президентът поиска за изграждане на стена, както и други средства за опазване сигурността по границата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна