Eмисия новини
от 04.00 часа

Флагът на НАТО беше издигнат пред сградата на правителството в Скопие

| обновено на 12.02.19 в 15:24
3
Флагът на НАТО беше издигнат пред сградата на македонското правителство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Флагът на НАТО беше издигнат пред сградата на македонското правителство в Скопие. На церемонията премиерът Зоран Заев подчерта: 

„Всички можем да бъдем горди, че живеем в новото време – ера на изгрева на демократично общество, на равноправни граждани, които се стремят да усвоят европейските правила“.

Старият надпис „Правителство на Република Македония“ вече е свален от сградата, за да бъде заменен с нов.

Часове след церемонията и парламентът на Словения ратифицира протокола за членството на Република Македония в НАТО. В четвъртък се очаква документът да бъде ратифициран и от албанския парламент.

След като Скопие получи вербална нота от Атина, че Преспанското споразумение и протоколът за членство в НАТО са ратифицирани, и след като бъдат изпълнени всички условия за влизане в сила на конституционните промени, държавата официално ще започне да употребява новото наименование Република Северна Македония. Датата за влизане на конституционните промени в сила ще бъде публикувана в македонския Държавен вестник. След това Северна Македония и Гърция ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да го информират за датата, на която споразумението, с което се слага край на десетилетния спор между двете страни, ще влезе в сила. После министерството на външните работи ще информира всички членки на ООН и международните организации за промяната в името.

В момента тече подготовка за влизането на новото име в сила при изпълнение на задължението в седемдневен срок от получаването на дипломатическа нота от Атина всички надписи на граничните пунктове, държавните институции, дипломатическите и консулските служби да бъдат сменени с нови с името Северна Македония.


Галерия

Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51