Eмисия новини
от 04.00 часа

Доц. Михаил Иванов: Проблемът не е в ромския етнос, а в бедността и мизерията

2
Доц. Михаил Иванов
Снимка: БГНЕС

Проблемът не е в ромската група от населението, а в територията на бедността и мизерията. Няма сериозен подход за намиране на решение на проблемите и това ще доведе до тяхното задълбочаване, каза пред БНР доц. Михаил Иванов - експерт по етническите въпроси.

Според него вицепремиерът Красимир Каракачанов, който предложи концепция за интеграция на ромите, не е запознат с проблема:

"Има страх от нещо, което не разбираш, което виждаш, че е много трудно да го решаваш. Между другото ножът е опрял до кокала, ако така продължават нещата - ще се задълбочават. Ако искаме да постигнем равенство, трябва да предприемаме специални мерки към определени групи. Господин Каракачанов и неговият екип просто не са достатъчно образовани. Чувствам, че има някакъв напредък. Вече може би това, което са написали, представлява една курсова работа - не за двойка, а за три, три и половина, но те много неща не знаят, нека да се запознаят", коментира той в интервю за предаването “Преди всички“.

Според него има и “експлоатация на проблема, това са територии, които дават евтини гласове. Част от това население е ангажирано и в сивата икономика“.

Доц. Иванов коментира и перспективата проблемът да няма реално решение заради интереса, който има от него:

“Това означава, че нас цял живот ще ни управляват мутри и олигарси, които ще експлоатират тези хора, за да могат да се държат на власт".

По думите му в продължение на години наред не се подхожда сериозно към този комплекс от проблеми - "натрупа се един много деструктивен потенциал в тези територии. Става дума за една голяма група от млади хора в трудоспособна възраст, които обаче са тотално неграмотни и неподготвени за живота".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Галерия

Още от