Eмисия новини
от 15.00 часа

Албена Симеонова: Срещу „биото“ се води война

Албена Симеонова - председател на Българската асоциация Биопродукти
Снимка: Личен архив

Политиката на управляващите към „биото“ в България е „война със сектора“ и причина да сме на опашката в Европа по обработваеми площи за биоземеделие, каза днес пред БНР Албена Симеонова - председател на Българската асоциация Биопродукти (БАБ).

Докато в ЕС биоземеделието заема все по-големи площи – 7% от обработваемите, според еврокомисар Фил Хоган, в България секторът продължава да трупа проблеми. В Австрия са 24%, в Естония – 20%, а България е на опашката с около 5%.

Според план за развитие на биоземеделието, приет от Министерски съвет, тези площи трябваше да са 8% през 2013 г., посочи Симеонова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Наистина сме в опашката на Европа, след Македония, след Сърбия“.

Симеонова нарече нормативните проблеми и неуредици „война със сектора“, като посочи, че основна вина за това има Министерството на земеделието.

„На фона на случващото се в Европа, където хората обръщат все повече внимание на здравословното хранене и опазването на околната среда… а общата селскостопанска политика на ЕС насочва все повече пари в този сектор, в България се случва точно обратното“, каза тя и посочи, че биоземеделците не използват пестициди, химически препарати и генномодифицирани организми.

Според нея одитен доклад на Европейската комисия, свързан с „биото“ в България, в който едни фирми пишели доноси срещу други, притеснило Министерството на земеделието.

„И те приемат една наредба, която затрива и закрива сектора биологично производство в България“, каза Симеонова.

Симеонова обясни, че има европейски регламент, който трябвало и България да спазва. А сега производителите на биопродукти в България се задължават да правят анализи на всяка партида.

„Имаме колеги със 100-150 партиди, а всеки анализ струва над 500 лв. в повечето случаи… Ако случайно в магазина или на пазара открият „замърсяване“ на продукт, отнемат сертификата за всички партиди на производителя, а не както е по еврорегламента за тази партида за една година. И отделно глобяват организацията, издала сертификата“, посочи Симеонова, визирайки новата наредба.

„Което означава, че ние всички вкупом ще трябва да правим анализи, анализи, анализи… Това е нещо абсолютно непосилно“, добави тя.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Още от