Eмисия новини
от 04.00 часа

Френски журналисти обвинени в кибертормоз на феминистки

Няколко френски медийни служители са отстранени или уволнени от работа заради предполагаем координиран онлайн тормоз с помощта на Фейсбук, предаде Би Би Си.

Групата „Лигата на ЛОЛ“ в социалната мрежа вземала на прицел жени писателки и феминистки активисти. Оплакванията на десетки души от кибертормоз от страна на групата бяха разкрити от френския в. „Либерасион“. Сред отстранените журналисти са и двама от „Либерасион“.

Използвайки предимно анонимни акаунти в туитър, членовете на групата се подигравали на колеги журналисти, много от тях дами. Правели си шеги за изнасилване и споделяли „порнографски“ снимки на жертвите си, които правели с фотошоп.

Една от тормозените журналистки се оплака, че член на групата й позвънил, представяйки се за редактор на популярна новинарска програма. Той я интервюирал за несъществуващо работно място и споделил онлайн разговора им. „Три дни умрях от срам“, заяви тя.

Сред другите въвлечени в скандала са влиятелни журналисти и служители на фирмата за връзки с обществеността „Публисис“.

Онлайн редакторът на „Либерасион“ Александър Ерво се извини за участието си в групата, но после нападна в туитър тези, които се зарадвали на нещастието му. Той е отстранен от работа, докато трае вътрешно разследване.


Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51