Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плетива и гозби в благотворителна изложба-базар в Етнографския музей във Враца

Жители на Челопек събират пари да издадат история на селото

Автор на книгата е дългогодишният кореспондент на БТА за региона Цветана Евгениева

Снимка: БГНЕС

В Етнографския музей във Враца днес се открива благотворителна изложба-базар, наречена "Искри от огнището". Експозицията ще покаже традиционни ястия като питка на гьоз, лютика, баници и домашно сирене, както и плетива и бродерии от балканското село Челопек. Храните и изделията са дело на местни жители, които съвместно с кметството, читалището и църковното настоятелство в селото събират средства за издаването на книга за историята на селото. 

Едно село без история не е село, казва Тихомир Тошев, кмет на Челопек. "Това е духовността, която трябва да запазим, историята на миналите поколения, за да можем да я прилагаме и в момента – да може да го четат бъдещите поколения."

Автор на книгата е дългогодишният кореспондент на БТА във Враца Цветана Евгениева. "Това е документално-художествен очерк за село Челопек – едно все още много жизнено село, в което живеят млади хора, в което се заселват млади хора, има деца, въпреки че няма училище. Едно село, което носи атмосферата на българското, автентичното, истинското – не само със своето разположение високо в Балкана, но и с духовността на тези хора" -  мотивира документалното си изследване тя.

Цветана Евгениева работи по книгата от три години. Събира архивни материали, чете очерци на народния учител Марин Тошев и на съдия Васил Манчев. "Много ми помогнаха живите разкази на съвременниците, които споделиха с мен всичко, което са преживели – традиции, обичаи, поминък, празници, които са много характерни за това село."

Върху почти 400 страници и с над 170 снимки книгата разказва за Челопек – от миналото до наши дни.

Заглавието „Природният олтар“ е заимствано от пътеписа на Иван Вазов, който тръгва по следите на Ботевата чета и спира в Челопек, където научава легендата за Баба Илийца. „Впечатлява го това село като един природен олтар, като една люлка сред зъберите на Балкана“, разказва Цветана Евгениева.

За тираж от 500 броя са необходими 5 хиляди лева. Част от средствата са събрани от дарители, за другата част местната общност се мобилизира и организира в Етнографския музей във Враца благотворителна изложба-базар „Искри от огнището“. Изложбата включва традиционни храни – баници, лучници, сирене, питки, лютики – общо 18 вида ястия.

Освен храните, предлагат и плетени и тъкани изделия като образци на традиционните занаяти. Посетителите ще видят мартенички от вълна и торбички от тъкан преди десетилетия плат. Всичко е ръчна изработка. 

Иванка Бешовишка е една от челопешките  жителки, която ще покаже в изложбата сръчността си в плетивата и бродериите. „От сърце искам да помогна за книгата, да я има, за село Челопек. Нужна е една такава книга с историята, някогашната.“

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна