Eмисия новини
от 07.00 часа

Реставраторката на желязната църква подари картина на Борисов

Бойко Борисов получава картина на църквата „Свети Стефан“ от Фикрие Булунмаз в Министерски съвет.
Снимка: Пресслужба на МС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под чието ръководство бе реставрирана желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът изрази благодарност за усърдната работа на целия екип, работил по възстановяването на българския храм в автентичен вид.

"Желязната църква „Св. Стефан“ блести като бижу. Радвам се, че днес тя е действащ православен храм и в нея се отслужват редовно празнични литургии“, каза министър-председателят и благодари на турските власти за съвместната работа.

Архитект Фикрие Булунмаз подчерта, че това е бил много вълнуващ за нея проект.

По време на срещата тя подари на министър-председателя картина на желязната църква “Св. Стефан“.

На 7 януари 2018 г. премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха реставрираната желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул. Тя е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Храмът е осветен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава сградата, заедно с обзавеждането ѝ, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева.

Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер“, а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 17.10.19 в 07:14