Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин настоява за усилване на външните граници на ЕС

| обновено на 12.02.19 в 10:36
Аннегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на управляващите в Германия християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер не изключва затварянето на границите, ако се повтори бежанската криза от 2015 г. На партиен форум без участието на канцлера Ангела Меркел ХДС обсъди миграционната политика на Германия, но партията не даде категоричен отговор, дали решението на Меркел да отвори границите през 2015 г. е било правилно.

"Трябва да изградим система за наблюдение, така че в бъдеще да сме по-добре информирани за миграционните процеси", препоръча Крамп-Каренбауер. Тя подчерта, че ЕС е постигнал сериозен напредък в опазването на външните граници, но допълни: "Постигнахме много, но ни предстои още работа по сигурността на външните граници. Защото искаме да запазим системата Шенген. Нещо повече - искаме да я разширим."

Вътрешнопартийният дебат за миграцията бе обещание на Анегрет Крамп-Каренбауер в кампанията й за лидерския пост в ХДС. Тя бе избрана за председател на християндемократите през декември и наследи на поста Ангела Меркел, която бе остро критикувана в партията за либералната си миграционна политика. Именно отварянето на границите през 2015 г. се смята за основната причина за отлива на гласове от ХДС към крайнодясната "Алтернатива за Германия".

При представянето на резултатите от разискванията депутатът от ХДС Армин Шустер каза, че партията ще поиска включването на допълнителни 10 000 служители в граничната служба на ЕС Фронтекс до 2020 г. В момента страните от ЕС са се съгласили да създадат този постоянен резерв от гранични служители до 2025 г. ХДС иска също така молбите за убежище да се обработват на външните граници на ЕС, което включва извършване на депортиранията на отхвърлените кандидати, каза Шустер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна