Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Вълканов: В България има огромен потенциал за производството на плодове и зеленчуци

Дориана Миленкова: Холандското посолство се съгласи да си сътрудничи с “ИнтелиАгро“ в Пловдив, защото имаме какво да покажем

Снимка: Ани Петрова, БНР

Винаги сме виждали огромен потенциал в България за производството на плодове и зеленчуци, каза Николай Вълканов, управител на неправителствената организация “ИнтелиАгро“.
Той и Дориана Миленкова, съветник по въпросите на земеделието в посолството на Холандия у нас, участват с коментар по повод предстоящото второ издание на най-големия форум по проблемите на плодовете и зеленчуците InteliFresh.

Организираме този форум, защото искаме да дадем шанс на този тип производство да заеме своя подобаващ дял, а това може да стане само с намирането на добри пазари, посочи Вълканов в интервю за предаването “Преди всички“:

"Ръст в производството наистина има, но именно тук се крие както силната страна, така и заплахата, защото видяхме в една добра година каквато беше миналата, че българският пазар буквално се задръсти от продукция. Сега трябва да се научим как да отговаряме на търсенето и как да я реализираме тази продукция, как да работим с търговските вериги. А също така и на какви изисквания трябва ад отговарят и на какви сертификати за качество, за да могат да изнасят българската продукция. Българският пазар е хубав, но истината е, че той е малък и ние трябва да се целим по-високо".

Според него българските производители са готови да се учат, “българските производители отдавна пътуват по Европа и по други места, за да видят всъщност обмяна на опит. И това, което им липсва като че ли, е именно да им се покаже, че пазар има и този пазар постоянно расте, той е отворен и за българска продукция“.

"Холандското посолство се съгласи да си сътрудничи с “ИнтелиАгро“ в Пловдив, защото имаме какво да покажем", каза Дориана Миленкова в интервю за предаването “Преди всички“ и добави:

"Ние вярваме в българските производители, ние вярваме, че те имат повече потенциал. Имат място и на европейските, и на световните пазари, затова решихме да поканим двама холандски експерти, които не само да разкажат, но и да дадат съвсем конкретни насоки къде могат нещата да се подобрят и да станат по-ефективни. Единият експерт е по отношение на организиране на пазарната верига, организиране на сектора, регулации на сектора, така че може да бъде той конкурентоспособен. А другият ни експерт е изцяло насочен към маркетинга, тенденциите на пазара - къде се търси, какво се търси и т.н."

Интервютата може да чуете от звуковия файл.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна