Eмисия новини
от 04.00 часа

Стърница е първото село у нас, в което всеки жител е съсобственик на ресторант

Жителите на родопско село си купиха ресторант

Сбъднали отколешна мечта - да имат място да се събират, за добро или лошо

Снимка: Радостина Чернокова

Всички жители на село Стърница, община Баните, вече са собственици на голям ресторант на селския мегдан. Така селото става първото в страната, в което всеки жител е съсобственик на заведението. 

За да закупят имота, местните хора са направили уникална дарителска кампания, в която са се включили и изселници от Стърница. Общото помещение от около 250 квадрата е в центъра на селото и се намира на първия етаж в сградата на кметството. Засега ключът е един и обмислят всеки да го взима, когато му потрябва.

Идеята дошла спонтанно, след обявяването на потребителската кооперация „Давидково“ в несъстоятелност, разказва кметът Митко Панчугов. Събрали се инициативен комитет и решили да закупят ресторанта, оценен на 11 хиляди лева. След пазарлък, цената била намалена на 6 хиляди. 

„От наши изселници 2435 и от Стърница 3765 лева. Сбъдна се една отколешна наша мечта да си имаме собствен дом за събрания, сватби, кръщенета – за добро или лошо“, споделя Панчугов.

Платили сумата на 1 февруари, а в петък е изповядването на сделката пред нотариус в Смолян. „Ключът ще се съхранява тук, в кметството и при нужда, който ще има мероприятие, идва от нас и си го взима“, пояснява кметът.

През 1991-а година селото наброявало 630 души. Сега са останали около 300, от които 176 пенсионери и десетина ученици. Младите бягат предимно в Пловдив, Хасково и в чужбина. Всеки от останалите тук се включил в закупуването на ресторанта според възможностите си. 

„Съсобственичка съм вече на тоя ресторант, който закупихме. Радвам се, че станаха нещата, че се случиха. Че ще имаме възможност да си посрещаме внуците, дай Боже и правнуци тука, по разни поводи, да се веселим, да се събираме и да си го ползваме със здраве“, казва жена от селото. Семейството й се включило в инициативата с 40 лева.

Страховете на жителите на Стърница били, че ако не закупят помещението, то щяло да се използва за комерсиални цели. „Може би щяха някои други да я закупят за кръчма, но ние избързахме и сега вече е наше“, радва се кметът Митко Панчугов.

Целият репортаж е в звуковия файл.
Още от

Запада крайпътната търговия по Е-79

публикувано на 19.10.19 в 19:43