Eмисия новини
от 07.00 часа

От днес до петък

Учащи и експерти гледат и дискутират след филма „Да живее България" на Адела Пеева

Патриотизмът е хубаво чувство, но не бива да се злоупотребява и да допуска омраза, обяснява българският режисьор

Адела Пеева
Снимка: БГНЕС
Документалният филм „Да живее България" (2017) на режисьорът Адела Пеева намира продължение в проект, по който след прожекции пред млада аудитория ще се провеждат дискусии. А филмът дава достатъчно „хляб“ и повод за дискусии, и то на теми за патриотизма, национализма и омразата в наши дни.

В дискусиите ще участват и специалисти, уточни пред Радио София Адела Пеева. Целта е да се види какво привлича младежите в организации или движения, които стигат до краен десен национализъм.

Прожекциите ще се осъществяват от 12 до 15 февруари в училища, салони и пред университетска публика.
Дискусията в СУ „Св. Кл. Охридски“ е утре - 13 февруари.

Основната цел на проекта е да се помогне на младите хора при изграждането на устойчиво чувството за идентичност, без да се увличат от крайни идеологии – допълни Пеева. Тя очаква срещите с нетърпение, защото материята е актуална и сложна – патриотичното чувство е хубаво, но е и предизвикателство да се предотврати злоупотребата с него.Любовта към родината не бива да насажда омраза.

По време на „Берлинале“ режисьорката е участвала в международна кръгла маса за киното и медиите на женски организации. Един от поводите да бъде поканена (от Източна Европа е била само тя и колега от Чехия) е създадения от нея сайт за жените режисьори в българското игрално кино.
През тази година Адела Пеева е амбицирана да организира панорама на филмите, създадени у нас от жени режисьори.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Адела Пеева.

Още от

Стефка Янорова на 50! Честит юбилей!

публикувано на 16.10.19 в 11:45

Прелюдия към „Пловдив джаз фест 2019“

публикувано на 16.10.19 в 11:30