Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува резолюция с призив за по-ясни цели за приобщаване на ромите

| обновено на 12.02.19 в 18:53
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която осъжда системните нарушения на правата на ромите в страните от Европейския съюз (ЕС). Евродепутатите изразяват загрижеността за достъпа на тази малцинствена група до образование, до пазара на труда, до жилищното настаняване и до здравеопазването.

Гласуването в Страсбург идва след провелия се в края на януари дебат по темата. Тогава беше отбелязано, че стратегиите за интеграция на ромите не работят, а като причина за този провал беше посочена липсата на политическа воля за борба с проблемите на тази общност.

В незаконодателната резолюция евродепутатите призоваха за по-ясни цели за интеграция на ромите и по-добра представителност на тази малцинствена група в медиите, в държавните институции и в политическите органи. В документа се посочва, че антиромските настроения са вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в „насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация“ и дискриминация.

Сред основните проблеми, на които продължават да бъдат изложени ромите в Европа, евродепутатите очертаха училищната изолация, достъпа до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването.

Според българския евродепутат от „Европейските консерватори и реформисти“ и ВМРО Ангел Джамбазки, който гласува против документа, този въпрос няма да се реши с резолюции.

„Поредно абсолютно лицемерие, абсолютно безсмислен документ, пълен с клишета. Високопарни приказки и никакъв реален резултат. Подобни документи единствено мотивират неправителствени организации, които от това живеят. Грантови защитници на несъществуващи човешки права. По тази причина гласувах против. Това, че някой се е родил циганин, не му дава права, които да черпи от рождението си. Той е български гражданин и равно с правата, които са гарантирани от българското законодателство, има и задължения. Докато не се премине към реалните действия, към премахване на незаконните постройки и гетата, към търсенето на наказателна отговорност на безотговорни родители. Добре си давате сметка какво може да бъде в главата на родител, който си оставя детето да проси, краде и проституира. Такъв човек е безотговорен“.

В резолюцията се казва още страните от ЕС да използват парите от еврофондовете за подобряване на условията на живот на тази малцинствена група. Отбелязва се, че държавите членки трябва проучат сегашните и минали злоупотреби със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.

Илхан Кючук, евродепутат от АЛДЕ и ДПС, мотивира подкрепата си за документа:

„Смятаме, че единственият начин да бъде интегрирано ромското малцинство е чрез образование и по-голямо социално включване“.

Кючук коментира и предложената от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов концепция за интеграция на ромското население, както и очакванията му към българското правителство след приемането на резолюцията:

„Очаквам да се вслушат в позицията на Европейския парламент. Апелът ми е най-вече към най-голямата управляващата партия в лицето на ГЕРБ. Това, което се предлага от „Обединените патриоти“, е категорично неприемливо и противоречи на демократични стандарти“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени