Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф: Любомир Димитров: Създаваме нови учебни планове, отразяващи търсенето в бизнеса

Съвременната индустрия, съвременните условия на преподаване и начинът на комуникация се променят толкова бързо, ние сме принудени в рамките на една година да създадем нови учебни планове, които да отразяват реалностите в индустрията и търсенията на бизнес, каза пред БНР зам.- ректорът на Техническия университет проф. Любомир Димитров:

"Има много голям глад за кадри в енергетиката, търсят се специалисти, ние имаме възможностите и материална база, и преподаватели, но не мога да разбера защо там няма наплив от деца".

"Приемът на студенти в областта на енергетиката от миналата година е около 200 човека, от които около 70 -80 професионални бакалаври, бакалаврите са около 100 човека и около 40 човека магистри. А нуждата е огромна. Тази година ние предлагаме две интересни нови специалности. Едната в областта на информационните и комуникационните технологии и по-специално тя е “Информатика и софтуерни науки“, другото, което също е интересно, това е в областта на педагогиката", обясни проф. Димитров в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

След вдигането на учителските заплати се наблюдава доста засилен интерес за обучение в областта на педагогиката, коментира проф. Любомир Димитров и уточни: "Най-вече в професионалните направления. По-скоро тесни специалисти с педагогически уклон".

Той коментира и темата каква част от студентите успяват да завършат:

“Искам да кажа, че завършването на Техническия университет в София не е толкова лесно, но който завърши, си намира работа“.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени