Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токсиколог: Необходими са няколко грама, за да се отрови човек с фосфорорганичен пестицид

Снимка: pexels

Необходими са няколко грама, за да се отрови човек с фосфорорганичен пестицид. Възможно е да се сложи в салата или кафе, без да се забележи, заяви пред БНР токсикологът проф. Никола Александров. В предаването „12+3“ той обясни какво представлява веществото, следи от което бяха намерени в организма на бизнесмена Емилиян Гебрев.
      

По думите му този химикал няма сходства с "Новичок", освен че са от една и съща химическа група. Александров обясни, че фосфорорганичният пестицид се използва масово в селското стопанство за подобряване на добивите, защото той унищожава инсектите и вредителите на растенията. Според него веществото може да доведе до кома, но всичко зависи от дозата.

„През последните 15-20 години фосфорорганичните пестициди по-рядко се използват и голяма част от тях са забранени, тъй като имат доста странични и токсични ефекти. В момента в България се използват друг вид пестициди, които са много по-слабо токсични и бързо разградими. След 37-а година на базата на тези химически вещества са създадени бойните отровни вещества, като една от последните модификации на тези вещества е т.нар. "Новичок“, коментира проф. Александров. Той добави, че за фосфорорганичните отровни вещества има противоотрова.

Експертът подчерта, че в България има достатъчно добри лаборатории, които да изследват бойни вещества и пестициди.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна