Eмисия новини
от 09.00 часа

Десетки дела за злоупотреби с помощи са заведени във Велико Търново

Велико Търново
Снимка: Ани Петрова

Дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново е завела 41-о съдебни дела по случаи със злоупотреби със средства за закупуване на помощно-технически средства за хора с увреждания. Случаите са от 2011 година досега.

С делата държавата си търси за възстановяване близо 19 000 лева за лични помощни средства за хора с увреждания, поясни Мая Пешева, директор на „Социално подпомагане“ - Велико Търново.

„Те най-общо се делят на две групи – едните са неизползвани по предназначение, а другите са неправомерно отпуснати. Много разнообразни са сумите - за 24 лева за батерии за слухов апарат и над 1600 лева за протеза“, каза Пешева. 

При проверки социалните работници са установили, че парите за помощни средства са отишли за нещо друго, но не и по предназначение, посочи още тя и отбеляза, че най-често посочват, че с отпуснатите средства са си платили някоя друга належаща сметка.

За 6 случая процедурата по връщане на неправомерно отпуснати пари за помощни средства не може да започне, защото гражданите не може да бъдат издирани.


Още от

Столична библиотека на 91 години

публикувано на 24.10.19 в 07:46