Eмисия новини
от 03.00 часа

Десетки дела за злоупотреби с помощи са заведени във Велико Търново

Велико Търново
Снимка: Ани Петрова

Дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново е завела 41-о съдебни дела по случаи със злоупотреби със средства за закупуване на помощно-технически средства за хора с увреждания. Случаите са от 2011 година досега.

С делата държавата си търси за възстановяване близо 19 000 лева за лични помощни средства за хора с увреждания, поясни Мая Пешева, директор на „Социално подпомагане“ - Велико Търново.

„Те най-общо се делят на две групи – едните са неизползвани по предназначение, а другите са неправомерно отпуснати. Много разнообразни са сумите - за 24 лева за батерии за слухов апарат и над 1600 лева за протеза“, каза Пешева. 

При проверки социалните работници са установили, че парите за помощни средства са отишли за нещо друго, но не и по предназначение, посочи още тя и отбеляза, че най-често посочват, че с отпуснатите средства са си платили някоя друга належаща сметка.

За 6 случая процедурата по връщане на неправомерно отпуснати пари за помощни средства не може да започне, защото гражданите не може да бъдат издирани.


Още от