Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иларион Иларионов: Нов състав на ЦИК няма да доведе до хаос на изборите

Снимка: БГНЕС

„Абсолютно погрешно е променяне на изборните правила в последния момент. Оттук нататък не могат да се случат качествени промени“, каза пред БНР Иларион Иларионов – бивш член на ЦИК.

Той изказа мнение, че съставът на ЦИК няма как да не бъде променен, защото така е записано в Изборния кодекс. „Ако президентът и Народното събрание успеят да съгласуват действията си, те могат формално да преназначат този състав, ако се притесняват, че нов състав може да не свърши работа. Така или иначе мандатът приключва“, обясни той в интервю за предаването „12+3“.

Иларионов изрази съмнение, че нов състав на Комисията би довел до хаос на изборите. Според него най-големият проблем на Избирателните комисии е, че техните членове се предлагат от партиите по квотен принцип. Това прави избирателната администрация абсолютно политически зависима, добави той.

Ако остане сегашният състав на ЦИК, след като мандатът ѝ приключи, е възможно това да послужи за оспорване на вота, смята Иларион Иларионов.

Той посочи какво трябва да се промени в сегашното изборно законодателство: „Едната тема е изборната администрация – да се премахне политическият квотен принцип за избор на членове в ЦИК. Второто – да се направят преброителни комисии, да престане броенето на гласовете в секциите. Чрез тези преброителни комисии изчезват всички възможности за контрол върху гласа на избирателя“.

Според експерта в никакъв случай не трябва да се въвежда видеонаблюдение.

Иларионов не изключи възможността друга страна да се намеси в изборните процеси у нас:

„Тази намеса тече непрекъснато. Постоянно се появяват фалшиви новини, които са насочени към това да създават хаос, да объркват нещата. Това се случва непрекъснато и не само свързано с изборите. Цветан Цветанов и Томислав Дончев основателно предупреждават за това“.

Подмяната на вота може да стане чрез предварително внушаване на различни некоректни идеи сред избирателите, смята Иларионов. Според него голяма част от говоренето на тема „избори“ са внушения.  

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна