Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Индия пауър" още не е предложила цена за българските активи на ЧЕЗ

| обновено на 12.02.19 в 14:48
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Индия пауър" все още не е предложила цена за закупуването на българските активи на ЧЕЗ, въпреки че води преговори от декември. Това потвърди пред "Хоризонт" говорителката на чешката компания Алис Хоракова. След като през ноември "Инерком" не успя да плати за активите на дружеството, започнаха преговори и с втория класиран кандидат - "Индия пауър". 

"Ние все още не сме получили обвързваща оферта от "Индия пауър", така че не знаем какво ще предложат", заяви Хоракова.

В публикация на изданието "Лидове Новини" се съобщава, че индийската компания е предложила по-висока оферта, но с разсрочено плащане. Затова от Прага са избрали първо да водят преговори с "Инерком".

Чешката компания ЧЕЗ е отпуснала заем за близо 31 млн. евро на дъщерното си дружество в България. Това става ясно от тримесечния отчет на "ЧЕЗ - Разпределение" за периода октомври - декември 2018 година. Заемът може да се усвои при поискване, а лихвата е свързана с индекса ЮРИБОР и първоначална надбавка от 0,82%.

Пред "Хоризонт" главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков съобщи, че заемът е отпуснат, защото никой не е очаквал преговорите да продължат толкова дълго:

"Първоначално не са предполагали, че по това време все още ще бъдат част от ЧЕЗ. След като заемът е от централата на ЧЕЗ, би трябвало парите да се върнат обратно в централата (след сделката)".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна