Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Гавриил: Да не копираме чужди практики, а да отчитаме традициите на християнското семейство

Весела Банова: Стратегията за детето полага огромни усилия да се увеличи подкрепата към родителите

В Национална стратегия за детето много добре трябва да се прецизира какво е позволено и какво - не във възпитанието, каза пред БНР ловчанският митрополит Гавриил. В петък църквата заяви, че настоява за цялостна редакция на проекта за Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г.  

„Националната стратегия трябва да отчита традициите на българското християнско семейство, да не копираме чужди практики, които са неприложими за България. Трябва да има защитеност на родителите и правата им, както и на децата. Наказанията са не само физически, те са и психически. Трябва много добре да се прецизира какво е позволено и какво не е позволено във възпитанието. Българските родители по традиция са добри родители, те са много по-жертвени от други родители по света. Има изключения, но те трябва да се докажат, а не да е обща практика. Където се докажат, държавата трябва да се намесва много строго“, посочи той в интервю за предаването „12+3“. По думите му по въпроса за абортите позицията на църквата е еднозначна – не ги приема.

Митрополит Гавриил обясни, че са имали само 4 дни за даване на становища по темата. В този кратък срок е написан проект на становище, което след той е разпратен до митрополитите на БПЦ. Два дни след това не е имало получено противно мнение. Митрополит Гавриил не изключи възможността и част от тях да не са имали време да го разгледат.

„Заседание на Светия синод ще имаме към края на февруари и затова се наложи да се работи по този начин. Имахме само два дни, за които трябваше този въпрос да се реши. Въпросът беше дали да пуснем това становище, или въобще да нямаме такова“, добави той.  Весела Банова

Според бившия директор на Държавната агенция за закрила на детето Весела Банова има огромни недоразумения в начина, по който разговаряме относно това какво представляват правата на детето.

„Правата на детето не бива да се противопоставят на отговорностите на детето или на правата на родителите. Като общество или смятаме, че децата си заслужава да им създадем и гарантираме детство, или не“, коментира тя и подчерта, че според закона държавата се намесва, само когато животът и здравето на детето са в опасност.

„Отнемането на деца от институциите са единични случаи. Тук става въпрос за спасяване живота на детето. Бедността не е причина сама по себе си, а неглижирането на детето, т.е. системното пренебрегване на неговото здраве, потребности, физическа цялост“, посочи Весела Банова.

Експертът обясни, че стратегията за детето е политически документ, който дава визия за това накъде искаме да вървим като общество до 2030 г. Тази стратегия полага огромни усилия да се увеличи подкрепата към родителите, така че те спокойно да отглеждат децата си, отбеляза Банова. 

Интервютата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени