Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават 5000 ученици за оказване на първа помощ

5000 ученици от столицата ще бъдат обучени за оказване на първа помощ, като част от кампанията „Пазители на сърца. Мисия София“. По време на първия етап бяха включени 1500 родители, а самата инициатива е в основата на проекта iHELP, който цели да изгради най-голямата мрежа за взаимопомощ в България.

Проектът iHELP в същността си е мобилно приложение, чрез което човек в случай на нужда от спешна помощ може да уведоми освен националната система за спешни повиквания към телефон 112 и своето обкръжение (семейство, приятели), така и обучени спасители-доброволци, намиращи се на близко разстояние, които да се притекат и окажат навременна първа помощ до пристигане на линейката. А първите минути са решаващи, особено при внезапно спиране на сърдечната дейност, подчерта д-р Димитър Димов, един от инструктурите на iHELP, с над 20-годишен опит в спешната медицина.

Регистрираните потребителите на iHELP в София са близо 2000, в страната над 3500, а в Европа - 35 хил. души. Чрез мрежата за взаимопомощ искаме да променим мисленето на хората, да разбием митовете за спешната помощ, каза Христо Христов, директор на iHELP България:

Това, което искаме да кажем на българина и на обществото ни - не е задължително да си медицинско лице. Необходимо е да изкараш един курс, който отнема около час и половина - два. И това знание, което ще придобиеш, в дадени ситуации да промениш нечия човешка съдба.

Сн. Златина ЙовковаОт следващата седмица започват и безплатните обучения за оказването на първа помощ в 17-те столични училища, включили се в кампанията „Пазители на сърца. Мисия София“. На интернет страницата на инициативата има форма за регистриране, така че и още училища могат да участват, а обученията ще се проведат в рамките на 12 месеца в "Часа на класа". Фокусът е поставен върху учениците от 8 до 12 клас, като инструктурът д-р Димитър Димов смята, че  курсовете ще помогнат на младите хора да бъдат социално-отговорни.

В обученията ще се включат над 10 лекари, които ще предадат умения за начините, по които може да се помогне на човек без дихателна дейност и пулс.


През тази година екипът на iHELP България си поставя за цел освен провеждането на обученията по първа помощ в София, да разрасне и мрежата си от потребители до 10 000 в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна