Eмисия новини
от 07.00 часа

Първите сериозни проблеми пред икономиката ни идват от Германия и Италия

Снимка: БГНЕС

Свиването на германското производство и рецесията в Италия ще доведат първите сериозни проблеми за българската икономика, прогнозира в интервю за БНР икономистът Лъчезар Богданов.

„Това, което се случва в еврозоната, до голяма степен е движено от случващото се в Германия. В България това се случва с известно забавяне във времето – около 3 до 6 месеца. Това също се вижда и по данните за българския експорт. Някои от секторите вече забавиха ръста, след като в продължение на 7 години след кризата имаше изключително устойчив и бърз растеж на почти всички индустриални сектори, от втората половина на 2018 г. виждаме такъв ефект. Няма как това да не се отрази на България. Това е по скоро малката опасност. Големият проблем е – как ще се отрази Брекзит върху цялата европейска икономика и второ – неразрешените проблеми на високия дълг на Италия. Тази или следващата година ще има големи сътресения там. Ефектът е трудно предвидим“, обясни икономистът в интервю за предаването "Нещо повече".

Богданов подчерта, че ако страната ни предлага добри условия за инвестиции и българският бизнес е конкурентоспособен, имат шанс, дори в криза, да засили пазарната си позиция.

Цяло поколение предприемачи и експерти ще трябва да се справят с напълно непозната ситуация в глобален план, а именно - забавянето на китайската икономика, изказа мнение още Богданов. През последните 30 години тя растеше с много над средното за света, включително и по време на финансовата криза, което смекчи донякъде нейния ефект, допълни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от
Петър Бунев

Какви са проблемите в БДЖ

публикувано на 16.10.19 в 14:45