Eмисия новини
от 09.00 часа

Посланик Макаров: Има опити да се зачертае възможността "Турски поток" да продължи през България

Снимка: БГНЕС, архив

Има активни опити да се зачертае потенциалната възможност тръбата на „Турски поток“ да продължи през България. Така руският посланик в у нас Анатолий Макаров отговаря във Фейсбук на въпрос по темата.

Посолството публикува втората част от отговорите на дипломата на въпроси на българи.

Според Макаров бъдещето на проекта зависи от това доколко българското правителство е готово да го отстоява пред Европейската комисия и пред тези, които са против. 

На въпрос защо България плаща най-скъпия руски газ в цяла Европа, Макаров отговаря, че цените на синьото гориво за страната ни са едни от най-ниските в Европа. Според него енергийната истерия в страната била създадена изкуствено, най-вече от посредниците за доставка на газ.

Един от въпросите е свързан с премахне на визите за българи. Според руския посланик облекчаването на визовия режим ще допринесе за взаимното развитие на туризма. Първата стъпка в тази посока е свикване на консултации по темата между външните министерства на двете страни. Русия отдавна предлагала провеждането на такава среща, но засега не е получила отговор от българската страна.

На въпрос кога Русия ще върне българските архиви и допуска ли за нормално историята ни да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до тях, Анатолий Макаров отговаря, че материалите са достъпни за българските архивни служби и изследователи, в това число и за копиране. До април миналата година на страна ни са били предадени близо 10 000 копия. България е получила част от оригиналите по време на Съветския съюз, но останалите не могат да бъдат предадени заради действащия федерален закон от 1998 година, свързан с културните ценности.


Още от