Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо определи "Северен поток 2" като огромен риск за Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в Полша.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като „огромен риск“ за Европа определи държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо строящия се нов руски газопровод през Балтийско море - "Северен поток 2".
„Мисля, че президентът Доналд Тръмп беше прекалено ясен, че Америка ще направи всичко по силите си европейската сигурност да е на първо място при вземането на решения в енергийната сфера“, подчерта американският първи дипломат при посещението си тази вечер във Варшава.

По-рано Майк Помпейо посети Братислава, където определи президента на Русия Владимир Путин като заплаха за демокрациите по света.
„Русия не е единствената държава, която се опитва да подкопае суверенитета и свободата в Европа. Пред външния министър повдигнах въпроса, че е необходима защита срещу усилията на Китай да създаде икономическа зависимост и да манипулира политическата ви система“, каза Помпейо на пресконференция в присъствието на словашкия външен министър Мирослав Лайчак.

Американският първи дипломат и похвали решението на словашкото правителство от миналата година да закупи 14 изтребителя Ф-16 за военновъздушните си сили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!