Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С екстремна операция подменят електрически стълб в Гоцеделчевско (снимки)

Втори ден продължава екстремната операция на ЧЕЗ по подмяна на електрически стълб между Добринище и Гоце Делчев, който беше счупен от снежната буря преди дни. Заради трудно достъпния терен дейностите по неговата подмяна се извършват на ръка. И днес работят екипи от рафтинг клуб, алпинисти и служители от компанията.

„Първият ден от операцията беше ден на логистичната работа, тъй като това съоръжение не може да бъде монтирано по стандартния начин – стълбът е разделен на 3 части, всяка от които тежи над 350 кг, направен е по поръчка, за да бъде пренесен през река Места“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България-АД. Той уточни, че вчера с екип от рафтинг клуба, от доставчика на съоръжението и служители на компанията, са пренесли оборудването и всички необходими материали и техника, за да може днес стълбът да бъде сглобен и монтиран на този трудно достъпен терен. На специално изграден въжен мост с лебедки  са изтеглени 3-те части от стълба до мястото на монтажа. 

„В момента няма селища, които да са без електрозахранване. Този стълб географски се намира на място, чрез което можем да пренасяме електроенергия от Гоце Делчев до Банско и той е много важен, за да осигуряваме алтернативно захранване на селищата както от община Банско, така и от община Гоце Делчев по поречието на Места. Зимата все още не е отминала и искаме да го възстановим, тъй като при възникване на аварийна ситуация ще можем да презахранваме нашите клиенти“ каза още експертът от ЧЕЗ и допълни, че доставчика, който е и производител на  стълба ще извърши самото му изправяне, тъй като това е много специфична дейност.

Главният оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България-АД Виктор Станчев коментира още, че след направен анализ се оказва, че има и други съоръжения, които компанията иска да подмени, за да бъде подсигурено стабилно електрозахранване. В тази връзка се предвижда през летния сезон да бъде реновиран целия електропровод от Банско до град Гоце Делчев. Той увери клиентите на ЧЕЗ, че компанията ще направи всичко възможно електрозахранването да се подобри и да отговаря на всички изисквания, и благодари на екипа на МВР Банско за доброто партньорство. Взети са необходимите мерки за безопасността на всички участници в екстремната операция, която вероятно ще продължи и утре.

Виктор Станчев можете да чуете от звуковия файл

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени