Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден, професор Пимпирев!

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

По силата на една от онези знаменателни случайности, които ни убеждават, че на този свят няма нищо случайно, рожденият ден на полярника проф. Христо Пимпирев съвпада със Световния ден на радиото.

Не е изненада, че професор Пимпирев се оказа запален слушател на програма "Христо Ботев". Любопитно е, че "Христо Ботев" е била първата програма, която можела да се чуе на ледения континент преди четвърт век, когато започват първите български експедиции.

Обикновено равносметките звучат тъжно, но с този разговор имате възможност да чуете един обнадеждаващ обзор, в който проф. Пимпирев с чувство за хумор разказва за връзката си с Антарктида и следата, която неговата дейност е оставила там.

"На Антарктида се правят ценни научни открития. Там не правим провинциална наука, а световна - каза още проф. Пимпирев. - Ние сме част от 29-те управляващи Антарктида държави. За първи път в историята си ние управляваме цял континент, ние сме единствената балканска държава, която е част от това правителство и можем да даваме опит на другите държави. Както го и правим, нашият опит е ценен и търсен" - сподели още проф. Пимпирев.

Той, разбира се, акцентира и върху необходимостта от съществени мерки срещу глобалното затопляне и климатичните промени.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени