Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на радиото

Снимка: архив

Днес е Световният ден на радиото. Тази година той е под наслов "Диалог, толерантност и мир".

Организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия предоставят за излъчване няколко материала по темата, които са с уредени авторски права само за деня на празника. Аудиозаписите са с изказвания, посветени на мира. Едно от тях е на Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН и Нобелов лауреат:

„Без мир не можем да живеем живота си пълноценно. Без мир не можем да развиваме обществата си. Без мир не можем да отглеждаме децата и семействата си“.

Радиото е медията, без която не можем, която преодолява разстоянията и създава нови полета за общуване. Радиото е част от живота ни, независимо от мястото и времето на слушане. И въпреки множеството предсказания през годините, че то ще умре като медия, това не се сбъдва. Доказателства, че и днес обществата имат нужда от него, има винаги - по време на война, бедствия и по време на мир.

Днес радиото все по-често дава трибуна на инакомислещите, на хуманистите и на онези, които говорят за ценностите на мира и демокрацията.

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и председател на Старейшините, казва:

"Мирът не е просто липса на война или конфликт, той е по-скоро възможността да живееш свободен от страх и свободен от лишения".

„Насилието и войната са наши създания, така че и мирът зависи от нас. Трябва да постигнем траен мир. Този век трябва да е векът на диалога. Диалогът е единственият начин за решаването на конфликти. Ако се надяваме на мирен свят, без никакви конфликти, това е нереалистично. Мирът означава да решаваме конфликтите, без да използваме сила, а с мирни средства, чрез диалог. А за да водим диалог, се нуждаем от воля и решителност“, казва Далай Лама.

На 13 февруари 1946 г. радиостанцията на ООН започва излъчвания. Целта е да се повиши информираността за значението на радиото, насърчаването на лица, отговорни за взимането на решения за предоставяне на достъп до информация чрез радиото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени