Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент от ВТУ твърди, че е отстранен заради личен конфликт с ректора

Снимка: Радио Велико Търново

На 20 май във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведат изборите за ректор, които винаги са съпроводени със скандали.

Един от основните критици на сегашния ректор и кандидат на студентите за централната избирателна комисия за ректорските избори вече е извън играта. Със заповед на ректора проф. Христо Бонджолов за една година от Великотърновския университет е отстранен студентът Петър Петров.

„Това е лична вендета на ректора срещу мен“, категоричен е студентът.

„Ако беше така, нямаше да търпя този студент да ме критикува четири години“, отговори ректорът. 

Чрез електронната система на Центъра за административно обслужване на студентите във ВТУ студентът Петър Петров получава ректорската заповед от 24 януари 2019 година, че е отстранен от университета за една година. На Петър Петров му остава само един семестър, за да завърши магистратурата си в специалността „Международни икономически отношения. Международен бизнес“. Заповедта е на основание чл. 74, ал. 2 от Закона за висшето образование, който гласи, че: „Студент, докторант или специализант се отстранява от висшето училище за определен срок при:

1. Предоставяне на неверни данни, въз основа на които е приет във висшето училище, или подправяне на документи за студентското му положение;

2. Системно неизпълнение на задълженията си по учебния план или правилниците на висшето училище;

3. Осъждане на лишаване от свобода за извършено умишлено престъпление от общ характер“.

Отстраняването ми е незаконно, защото не попадам в нито една от тези хипотези на закона, категоричен е студентът Петър Петров:

"За да ме приемат в един университет, трябва да представя документ, че съм завършил по-нисша степен на образование. Аз съм предоставил такъм документ, издаден от същия този университет – дипломата ми за завършен бакалавър по политология, на базата на която съм приет. Първата хипотеза, че съм приет въз основа на неверни данни, мога категорично да я изключа. Втората хипотеза на закона, че не си спазвам студентските задължения също мога да я отхвърля, тъй като нямам изпити, които така да кажа „да се влачат“, които не съм си взел. Последния си семестър го завърших с отличие. Третата хипотеза, очевидно, щом разговаряме с вас, не съм лишен от свобода."

Петър Петров подозира, че се ползва с по-специално отношение от ректора проф. Христо Бонджолов, защото през май миналата година е изпратил сигнал в Министерството на образованието срещу промените в правилника на ВТУ. През ноември миналата година е бил отстранен и като член на Академичния съвет на университета с уведомление от ректора.

Проф. Христо Бонджолов коментира, че студентът е проверяван по сигнал на негов колега за нарушения, извършени преди година и половина. Тогава между двете си магистратури Петър Петров неправомерно е бил член както на Студентския съвет, така и на Академичния съвет. Нарушението е открито сега и затова е наказанието за една година отстраняване от университета, посочи проф. Бонджолов:

"Не е по причина на ректора това прекъсване. Причината е нарушение на правилника. Проверката е направена по сигнал. Преди повече от 6 месеца са се занимавали с него, по докладна е на заместник-ректора по учебната част. Проверката е направена по сигнал на негов колега студент. Най-напред сме го освободили от Академичния съвет, защото неправомерно е заемал място в Академичния съвет на член на Студентския съвет. Така че – сега е констатирано нарушението, сега съм го отстранил. Не сме правили неща от днес за утре."

Според отстранения студент наказанието е в резултат на личното отношение на ректора към него:

"Като лична вендета на ректора срещу мен. Аз бях три години и половина председател на Студентския съвет, бях член на Академичния съвет. За никого не е тайна, че когато има нещо нередно в университета, аз не го крия."

Ректорът отрича обвиненията на студента, че е отстранен по лични подбуди:

"Ако беше лична, аз този студент да съм го отстранил още в началото, когато тръгнаха чисто партийно срещу мене и се опитаха да ми правят циркове в Академичния съвет, ако беше лична. Това беше първата година. Мислите ли, че ще го търпя още четири години, ако беше лично."

Петър Петров, който загуби студентските си права за една година, е завел жалба срещу ректорската заповед в Административния съд във Велико Търново. Жалби са изпратени и до Министерството на образованите и до Националното представителство на студентските съвети.

С двете страни в спора разговаря кореспондентът ни във Велико Търново Здравка Маслянкова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна