Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Райчинова за конференцията във Варшава: Форум на Нетаняху, насочен срещу Иран

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел, коментира в интервю за "12+3" форума за Близкия Изток, който се провежда във Варшава.

България ще бъде представена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Конференцията беше обявена в началото на миналия месец от американския държавен секретар Майк Помпейо.  Сред високопоставените участници е израелският премиер Бенямин Нетаняху.

От израелска гледна точка може да се каже, че това е конференция срещу Иран, а също и форум на Нетаняху, отбеляза Райчинова.

Американските и поляците поканиха висши представители от почти всички страни, но не успяха да стигнат желания най-висок ранг, добави журналистката, която живее в Тел Авив.

Според нея е "прибързано е да бъдем негативни дали ще бъдат постигнати резултати. В Израел подчертават, че това е първата регионална конференция, на която присъстват израелски премиер и представители на почти всички арабски страни. Нетаняху разчита, че ще излязат печеливши снимки на ръкостискания с министри от държави, с които Израел даже няма официални отношения."

Конференцията във Варшава е много важна, фокусът е Иран. Нетаняху подчерта, че Иран заплашва Израел. Иран заплаши да унищожи Тел Авив. Нетаняху смята, че отношенията с арабските страни са добри с изключение на Сирия. Самият факт, че конференцията съществува, е важен за националната сигурност, допълни Весела Райчинова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


 

 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна